Naslovna slika

Klešta za kablovske papučice

Klešta za kablovske papučice je višenamenski ručni alat. Dizajniran je da radi nekoliko različitih stvari kao što su sečenje provodnika, skidanje izolacije, postavljanje manjih konektora na provodnike bez lemljenja, skraćivanje vijaka, popravljanje loze na malim vijcima i merenje debljine provodnika.

Klešta za kablovske papučice

Automobilska industrija koristi električno spajanje konektorima bez lemljenja. Upotreba je zgodna za brzo i efikasno skidanje i ponovno uspostavljanje spoja. Priključci bez lemljenja zahtevaju čistu, čvrstu vezu bez prelaznog otpora.

Za konektore se koriste papučice različitog oblika i veličine. Prema obliku mogu biti: muška i ženska papučica, stopice, viljuškaste papučice, hilzne, igličaste papučice itd. Razlikuju se neizolovani i izolovani konektori. Izolovani konektori su nejčešće u tri boje koje definišu veličinu provodnika: crvena (0,5-1,5), plava (1,5-2,5) i žuta (2,5-6).

Kablovske papučice sa izolacijom

Sa provodnika se uklanja samo onoliko izolacije koliko je potrebno da potpuno uđe u papučicu. Ako je u pitanju vižežilni (lisnati) provodnik, nakon blankiranja lagano ih zaokrenite. Za presovanje papučice koristiti odgovarajući otvor na kleštima, u suprotnom papučica neće dobro da obuhvati provodnik.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Releji - ispitivanje
youtube - Urezivanje navoja
youtube - Lekcija - Paljenje 4