Naslovna slika

Ventilacija radnog prostora

Za rad u servisu potrebna je odgovarajuća ventilacija radnog prostora. Postoje mnoge prostorije i mesta gde je narušen kvalitet vazduha koji može da dovede do nesreće i bolesti. Izbor pravilne ventilacije zavisi od izvora zagađenja, kao što su:
– Izduvni gasovi iz motora
– Isparenja u procesu farbanja
– Mesta zavarivanja
– Prostor za skladištenje tečnosti
– Prašina kod servisiranja kočnica, izduvne grane i drugih štetnih komponenata
– Servisiranje klima uređaja

U situaciji male izloženosti, ventilacija se može obezbediti prirodnim putem otvaranjem vrata i prozora. Međutim, kada je velika izloženost štetnim isparenjima, gasovima ili prašini potrebno je mehaničko sredstvo za ventilaciju.

Motori sa unutrašnjim sagorevanjem dok rade stvaraju opasne izduvne gasove. U zatvorenom prostoru ugljen monoksid (CO) je posebno opasan jer je bez boje i mirisa i lako se vezuje za crvena krvna zrnca koja ne mogu da prenose kiseonik kroz organizam. Dok motor radi brzo se povećava toksična koncentracija ugljen monoksida u zatvorenoj prostoriji izazivajući gušenje i smrt. Zato je obavezno povezivanje ventilacionog creva na izduvni sistem koji sprovodi izduvne gasove van zatvorene prostorije u spoljašnju atmosferu.
Nemojte da mislite da vozila sa katalizatorom mogu bezbedno da rade u zatvorenom prostoru. Katalizatori služe za smanjenje koncentracije štetnih komponenata iz izduvnog gasa ali ne mogu potpuno da ih odstrane. Pored toga, katalizatori ne mogu da eliminišu povećanu koncentraciju ugljen dioksida i da nadoknade nedostatak kiseonika.

Prostorije za čišćenje delova ili za skladištenje raznih tečnosti, hemikalija i ulja treba da imaju dobru ventilaciju. U nekim slučajevima, kao što je farbanje, pored ventilacije potrebno je koristiti zaštitne maske sa filterom.
Takođe, pri obradi komponenata gde su stvorene prašine veoma toksične, neophodna je ventilacija i nošenje maske.

Upravljanje kvalitetom vazduha u servisima pomaže da se umanji koncentracija opasna isparenja i prašine koja mogu biti potencijalni uzročnici bolesti i nesreća. Zato su propisane odgovarajuće procedure za ventilaciju za rad u zatvorenom prostoru. Radi vaše sigurnosti i svih oko vas održavajte bezbedan kvalitet vazduha na radnom mestu.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Punjenje klime
youtube - Provera kočionog diska
youtube - Lekcija - Paljenje 1