Naslovna slika

Čišćenje polova i klema akumulatora

Čišćenje polova i klema akumulatora potrebno je uraditi kada su polovi i kleme prljavi, korozivni i masni, kao i pri pojavi naslaga. Naslage soli i korozija na polovima i klemama akumulatora ponašaju se kao izolator čime se smanjuje protok električne energije ka električnim uređajima na vozilu. Ovo može da izazove otežano startovanje jer starter ne dobija dovoljnu količinu električne energije za pokretanje motora.

Naslage soli i korozija na klemama i polovima akumulatora

Naslage od soli oko klema javljaju se kada popusti zaptivanje oko stubića, kao posledica nasilnog skidanja kleme kada se zalepi ili zaglavi. Čišćenje se obavlja rastvorom sode bikarbone i vode. Rastvor se nanese preko naslaga i četkicom se detaljno opere. Nakon čišćenja mesto se pere vodom, akumulator se skida, obriše i osuši. Zaptine površine se saniraju smolom ili specijalnim lepkom na bazi plastike.

Olovo na polovima i klemama akumulatora vremenom oksidira. Olovni oksid je izolator i može se prepoznati po tamno sivoj ili crnoj boji. Jedini efikasni način uklanjanja je pomoću posebnog strugača polova i klema akumulatora ili žičane četke, koji uklanja oksidirani olovo i vraća olovu u sjajnu srebrnu boju. Jednom kada se klema akumulatora ponovo postavi i zategne, terminale treba obložiti inhibitorom oksidacije akumulatora kako bi se usporio proces oksidacije.

Da biste obavili čišćenje polova i klema akumulatora, pratite sledeće korake:

Uklanjanje naslage soli

Pripremiti smešu soda bikarbone i mlake vode. Lagano preliti naslage soli smešom. Četkicom detaljno očistiti polove, kleme i poklopac akumulatora. Nakon čišćenja operite vodom. Uklonite akumulator sa vozila, obrišite ga i osušite. Smolom ili specijalnim lepkom sanirajte zaptivne površine oko stubića polova akumulatora.

Čišćenje korozije sa polova i klema

Specijanom četkom sa spoljašnjim strugačem očistiti koroziju na klemama. Četkom sa unutrašnjim strugačem očistiti stubiće polava akumulatora. Nakon postavljanja akumulatora i povezivanje klema treba naneti sredstvo za zaštitu olovnih delova od pojave korozije.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

Klasičan sistem paljenja
Kako zameniti kočioni disk
Pregled osvetljenja na vozilu