Naslovna slika

Rasklapanje alternatora

Nakon skidanja sa vozila zbog popravke sledi rasklapanje alternatora. Neispravan alternator može biti rezultat mnogih različitih unutrašnjih problema. Diode, namotaji statora i namotaji rotora mogu biti u prekidu, kratkom spoju ili nepravilno uzemljeni. Četkice ili klizni prstenovi mogu da se istroše. Regulator napona može biti u kvaru. Osovina rotora može da se iskrivi, ležajevi istrošeni, dok remenica može biti labava ili iskrivljena.

Za ispitivanje, popravku i zamenu elemenata alternatora potrebno je obaviti njegovo rasklapanje. Tokom rasklapanja, ispitivanja i zamene delova pridržavajte se uputstava za rad na datom alternatoru.

Rasklopljen alternator

Rasklopljen alternator

U zavisnosti od tipa alternatora redosled radnji pri rasklapanju može da se razlikuje. Ovde je opisan najčešći postupak rasklapanja. Pre rasklapanja obeležite delove kućišta markerom ili kredom da bi ste obezbedili pravilno sklapanje alternatora.

Uklonite regulator napona sa četkicama.

Odvijanjem zavrtnja, skinuti vijke koji spajaju poklopce alternatora. Laganim udaranjem gumenim čekićem odvojiti zadnji deo poklopca alternatora. Ako izvlačenje ide teže zbog ležaja koristi se dvokraki ili trokraki izvlakač (radapciger). Pažljivo odvojiti prednji deo poklopca sa remenicom i rotorom od statora. Tokom odvajanja pazite da se ne oštete namotaji statora i rotora.

Stegom uhvatiti rotor i podesnim alatom se uklanja remenica. Zatim se uklanja poklopac sa osovine rotora. Uklonite rotor sa statora tako što ćete gumenim čekićem tapkati po osovini rotora. Kada ga izbacite iz poklopca, rotor padne, pa unapred stavite ispod krpu.

U zavisnosti od konstrukcije alternatora, na kraju se odvaja diodna ploča.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Provera kočionog diska
youtube - Senzori temperature
Pregled osvetljenja na vozilu