Naslovna slika

Zamena stabilizatora

Zamena stabilizatora se obavlja kada se utvrdi njegova neispravnost. Jedna od negativnih osobina elestičnog oslanjanja je naginjanje vozila u krivini. Za smanjenje naginjanja koristi se stabilizator.

Glavni zadatak stabilizatora je da se suprotstavi neparalelnom kretanju između karoserije i vešanja kod kretanja vozila u krivini. Isto tako, stabilizator reguliše pomeranje točka u odnosu na drugi i sprečava naginjanje vozila.

Kada su pritužbe klijenta da pri vožnji u krivini dolazi do pojave lupanja uz naginjanje i zanošenje vozila, potrebno je proveriti stanje stabilizatora. Najčešće nepravilnosti na stabilzatoru su pojave slobodnog hoda, istrošene ili pocepane spone i ređe iskrivljena ili napukla poluga između dve spone. Provera se obavlja vizuelnim pregledom stanja i ručnim natezanjem stabilizatora na pojavu slobodnog hoda.

Nakon zamene stabilizatora nije potrebno da se obavlja reglaža trapa.

Da biste zamenili stabilizator, sledite sledeće korake:

Provera stanja stabilizatora

Podignuti dizalicom vozilo na odgovarajuću visinu. Obaviti vizuelni pregled stabilizatora na oštećenja i stanje spona. Natezanjem proveriti da li postoji nepravilno kretanje spona u odnosu na držač. Ako su utvrđene nepravilnosti, obaviti zamenu stabilizatora.

Skidanje stabilizatora

Skinuti točak. Podesiti dizalicom visinu vozila. Odgovarajućim alatom odviti matice na sponama stabilizatora. Odvojiti iz nosača i skinuti stabilizator.

Montaža novog stabilizatora

Postaviti novi stabilizator u nosač spona. Odgovarajućim alatom zategnuti matice spona pazeći da zauzmu pravilan položaj u odnosu na nosač. Montirati točak i spustiti vozilo sa dizalice.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

Pregled nivoa ulja motora
youtube - Test senzora temperature
Elementi usisa