Provera ulja motora

Provera ulja motora je postupak kontrole nivoa i kvaliteta ulja u motoru. Proveru periodično obavljaju vozači i tehničari u servisima.

Ulje u motoru je potrebno da bi se tokom rada njegovi mehanički elementi podmazivali i ispravno funkcionisali. Nizak nivo ulja može da prouzrokuje velika oštećenja ležajeva motora i radilice. Kada je nivo prenizak pumpa za ulje ne može da dostavi potrebnu količinu ulja za podmazivanje, dolazi do povećanja trenja, zagrevanja i oštećenja ležajeva. Ako je nivo ulja previsok, radilica tokom rada dodiruje ulje i stvara penu tako da ležajevi umesto ulja dobijaju vazduh što ima za posledicu nedovoljno podmazivanje i oštećenje elemenata motora. Ovakvi problemi mogu da se spreče redovnom kontrolom nivoa ulja motora.

Osim nivoa kontroliše se i kvalitet kao što su boja, gustina, mešanje tečnosti i promena mirisa. Nivo i kvalitet ulja motora treba da se proveravaju periodično, obično na svaki ili svaki drugi dolazak na pumpu. Ako se tokom pregleda primeti neka nepravilnost odmah treba da se pristupi detaljnijem ispitivanju kako bi se otkrio i otklonio uzrok.

Da bi ste proverili nivo i kvalitet ulja motora, pratite sledeće korake:

Provera ulja motora

Priprema vozila

Pre provere nivoa ulja vozilo treba da se postavi na ravnu površinu, da nije pod nagibom.

provera ulja motora

Priprema merne šipke

Ručica merne šipke je obično svetle boje ili na njoj piše ,,OIL”. Izvucite i obrišite mernu šipku, identifikujte merne oznake i ponovo je vratite u mernu cev.

Provera ulja motora

Merenje nivoa ulja

Ponovo izvadite mernu šipku i očitajte nivo ulja. Oznake na meraču obično imaju linije koje označavaju minimalnu i maksimalnu vrednost nivoa ulja. Najčešće razmak između ove dve vrednosti predstavlja količinu ulja od 1 litra.

Pregled ulja motora

Kontrola kvaliteta ulja

Nakon očitavanja nivoa ulja procenite boju, gustinu i miris ulja. Ako je uočena neka neispravnost potrebno je obaviti dodatna ispitivanja da bi se otkrio uzrok koji menja normalan nivo ili kvalitet ulja.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Urezivanje navoja
youtube - Provera kočione tečnosti
youtube - Čišćenje i rastavljanje glave motora