Naslovna slika

Zaštita očiju

Zaštita očiju je neophodna zaštitna mera jer su oči veoma osetljiv organ i potrebno je da ih zaštitimo tokom rada. Mnoge stvari u radionici mogu da oštete ili povrede oči, na primer tokom zavarivanja ili brušenja. Svakodnevno se dešavaju povrede oka i zato uvek treba da odaberemo odgovarajuću zaštitu za oči za posao koji obavljamo.

Zaštitne naočare su najčešći tip zaštite za oči. Oblik i vrsta zaštite zavisi od mogućeg izvora povrede tokom rada.

Zaštitne naočare imaju ugrađene bočne štitnike koji pomažu za zaštitu očiju sa strane. Ljudi koji nose naočare za vid treba da znaju da one ne pružaju ne pružaju toliko zaštite za oči kao zaštitne naočare. Za ljude koji nose naočare za vid postoje tri opcije za upotrebu zaštitnih naočara: naočare sa dioptrijom i bočnim štitnicima, naočare koje udobno staju preko korektivnih naočara za vid ili naočare koje sadrže korektivna sočiva iz zaštitnih.

Zatamnjene naočare su za zaštitu očiju od jakog sunca. Nikada ih nemojte nositi u zatvorenom prostoru ili u uslovima slabog osvetljenja jer smanjuju vašu sposobnost da jasno vidite.

Štitnik za celo lice pruža dodatnu zaštitu od varnica ili hemikalija i nose se samo preko zaštitnih naočara. Ceo štitnik je providan i štiti oči i lice od hemijskih opekotina pri radu sa baterijama ili kao zaštita kada koristite brusilicu.

Pri zavarivanju nosite šlem za zavarivanje gde jako zatamnjeno staklo štiti oči od visokog nivoa ultraljubičastog zračenja a štitnik štiti lice od opekotina. Zatamnjeno staklo smanjuje intezitet svetlosti iz luka zavarivanja, omogućavajući vam da jasno vidite liniju vara.

Za gasno zavarivanje mogu da se nose specijalno zatamnjene naočare umesto šlema jer je nivo zračenja slabiji od oksiacetilenskog zavarivanja ali je plamen dovoljno jak da ošteti oči.

Preporuka je da se nose zaštitne naočare kad god ste u radionici.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Urezivanje navoja