Naslovna slika

Alat za pertlovanje cevi

Alat za pertlovanje cevi koristi se za formiranje prirubnice (proširenja) kraja cevi radi boljeg zaptivanja pri spajanju i priključenju. Alat proširuje kraj cevi formirajući odgovarajući oblik. Postoje tri različita oblika prirubnice:
–  jednostruka prirubnica, za manje pritiske kao što je gorivo,
–  dvostruka prirubnica, za veće pritiske kao što je kočioni sistem i
–  ISO prirubnica, metrička verzija koja se koristi kod kočionih sistema.

Single flare, double flare and ISO flare

Jednostruka, dvostruka i ISO prirubnica

Alat za pertlovanje ima dva dela, nosač sa rupama koje odgovaraju prečniku cevi koje se oblikuju i jaram koji preusmerava i gura konusni umetak u otvor cevi.

Set alata za pertlovanje cevi

Za pripremu i sečenje cevi koristi se poseban rezač sa oštrim točkom. Dok se rezač okreče oko cevi oštrica točka seče cev po obimu. Pomoću zavrtnja pomera se točak po dubini, čime se oštrica urezuje sve dublje dok potpuno ne probije zid cevi. Nakon sečenja turpijom se izglača gornja površina i lagano obori spoljna ivica cevi.

Tubing cutter

Rezač cevi

Za izradu jednostruke prirubnice, cev se postavlja u odgovarajuću rupu nosača i kraj se izravna sa gornjom površinom nosača. Čvrsto se zategne cev u nosač i preko jarma usmeri i utisne konusni umetak u otvor cevi.

Izrada dvostruke prirubnice zahteva još jedan korak. Cev se postavlja u otvor a kraj cevi je izdignut iznad nosača onoliko koliko definiše merka alata. Prvo se pomoću odgovarajućeg umetka formira kraj cevi u obliku mehura, a zatim se konusnim umetkom formira dvostruka prirubnica.

Za dobijanje ISO prirubnice koristi se samo prvi deo prethodnog postupka da kraj cevi dobije oblik mehura.

Takođe pogledajte

Preporuka za video

Zamena šolje amortizera 2
youtube - Zamena stabilizatora
EGR