Naslovna slika

Ubrizgavanje OTO motora

Kroz video lekcije upoznaćete se sa različitim sistemima ubrizgavanja kod OTO motora, njihovim karakteristikama, specifičnostima, elementima i principom rada.

Motivi uvođenja ubrizgavanja

Lekcija

U videu saznaćete koji su motivi bili da se uvede ubrizgavanje goriva umesto karburatora, koje su prednosti ubrizgavanja, gubici u radu motora i šta je to obrtni moment i snaga motora.

Pusti video

Elementi usisa

Lekcija

U ovoj lekciji možete da saznate šta je koeficijent viška vazduha lambda i kako se definiše smeša goriva i vazduha, koji su režimi rada motora, elementi podsistema za usis vazduha i kako filter vazduha utiče na rad sistema ubrizgavanja.

Pusti video

Regulacija usisa

Lekcija

Upravljačka jedinica na osnovu signala sa senzora položaja leptira gasa i drugih podataka može preko regulatora da obavi regulaciju broja obrtaja motora u praznom hodu.

Pusti video

E-gas

Lekcija

E-gas je sistem elektronske kontrole snage motora. U ovoj lekciji saznaćete čemu služi i kako radi sistem E-gasa za elektronsko pozicioniranje leptira gasa.

Pusti video

EGR

Lekcija

EGR ventil obavlja recirkulaciju izduvnog gasa u usisni vod motora kako bi se smanjila emisija azotnog oksida kao štetne komponente za zdravlje i ispoštovale zakonske norme. Kako radi i da li je zaistan potreban možete saznati u ovoj lekciji.

Pusti video

Dinamički punjači motora

Lekcija

Dinamički punjači koriste neke prirodne fizičke pojave koje pod određenim uslovima mogu da povećaju punjenje cilindara. Zašto se koriste, koje su vrste i kako rade možete pogledati u ovom videu.

Pusti video

Nezavisni punjači motora

Lekcija

Nezavisni punjači služe za nadpunjavanje cilindara motora smešom i kao pogon koriste izduvni gas, električnu energiju ili mehanički pogon motora. Turbopunjač je tipičan primer.

Pusti video

Sistem dovoda goriva

Lekcija

Sistem dovoda goriva sastoji se od nekoliko elemenata koji zajedno učestvuju u isporuci benzina za ubrizgavanje. Pravilan i efikasan rad motora zavisi od tačne količine ubrizganog goriva radi formiranja potrebne smeše.

Pusti video

Pumpa za gorivo

Lekcija

Pumpa gorivo iz rezervoara distribuira kroz sistem do brizgaljke gde se obavlja ubrizgavanje i formiranje smeše.

Pusti video

Filter goriva i zajednički vod

Lekcija

Filter treba da odstrani sve nečistoće iz govora, a zajednički vod da skladišti potrebnu količinu goriva za ubrizgavanje i da poveže sve elemente u sistemu dovoda.

Pusti video

Regulator pritiska goriva

Lekcija

Regulator pritiska goriva reguliše sistemski pritisak goriva za ubrizgavanje. Koja je uloga, kako radi i koje su vrste regulatora pritiska možete saznati u ovoj video lekciji.

Pusti video

Brizgaljka

Lekcija

Brizgaljka ima specifičnu ulogu u sistemu ubrizgavanja. Pogledajte od kojih elemenata se sastoji, kako radi, njihove karakteristike i koje sve brizgaljke postoje.

Pusti video