Naslovna slika

Sistemi vešanja na vozilu

Sistemi vešanja na vozilu obezbeđuje stabilnost, upravljivost i komfor tokom vožnje. Zadatak vešanja je da obezbedi kontakt točka sa voznom površinom jer se vučna sila vozila ostvaruje preko gaznih površina guma. Sa druge strane, vešanje treba da priguši vibracije i udare koji se prenose sa neravnog puta preko točkova na vozilo čime se štiti od oštećenja i habanja, a ujedno vožnju čini udobnom.

Vremenom tokom upotrebe dolazi do habanja, dok udarci i rupe na putu mogu dovesti do oštećenja komponenata sistema vešanja. Žalbe vozača na poskakivanje vozila tokom vožnje, otežana upravljivost, pojava lupanja prelaskom preko neravnog puta ukazuje postojanje nepravilnosti u sistemu vešanja.  Ovo može da ukaže na ozbiljan problem koji utiče na bezbenost vožnje.

Tokom razgovora sa vozačem (klijentom) upoznajemo se sa pritužbama i zapažanjima. Ako je potrebno, obavlja se probna vožnja da bi se proverila zapažanja klijenta. Na osnovu prikupljenih informacija pristupa se proveri stanja elemenata sistema vešanja.

Česte primedbe klijenata na sistem vešanja su:

  • Zanošenje vozila
  • Skretanje vozila
  • Povlačenje volana na jednu stranu
  • Teško upravljanje
  • Udari sa puta se prenose na volan
  • Gubitak kontrole upravljanja pri ubrzanju
  • Loša upravljivost pri skretanju
  • Otpor povratku vozila u pravolinijsko kretanje
  • Buka

Redovnom kontrolom svih elemenata u sistemu vešanja može da se otkrije habanje komponenata pre nego što se jave ozbiljni problemi. Takođe, proverava se i njihova međusobna usaglašenost jer samo njihova ispravnost ne garantuje ispravnost celokupnog sistema vešanja.

Skidanje i montaža stabilizatora

Zamena stabilizatora

Pritužbe klijenta da se tokom vožnje u krivini javlja zanošenje i naginjanje vozila uz pojavu lupanja iz predela točka ukazuje na mogućnost neispravnosti stabilizatora. Provera stanja stabilizatora se obavlja vizuelnim pregledom i ručnim natezanjem spona. Opširnije

Zamena šolje amortizera

Škripa i buka koja se javlja prilikom okretanja volana ukazuje da je možda stradala šolja amortizera. Pri okretanju točkova šolje treba da spreče prenos uvijanja amortizera na karoseriju vozila. Vremenom guma šolje oslabi ili zbog jakih udara popusti. Opširnije

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Provera servo ulja
youtube - Provera kočionog diska
youtube - Provera opruge ventila