Naslovna slika

Izvlakači

Uklanjanje zupčanika i ležajeva obavlja se pažljivo, precizno uz primenu veće snage. Često je mali zazor između dva elementa. Često je unutrašnji prečnik otvora je za 0,025 mm veći od spoljašnjeg prečnika osovine. Upotreba izbijača ili čekića može da ošteti deo koji se uklanja i osovinu sa koje se skida.

Za uklanjanje zupčanika, remenice, čaura (biksne) i ležaja koriste se izvlakači (radapcigeri) sa odgovarajućim čeljustima i adapterima.

Dvo- i tro-kraki izvlakač

Izvlakači mogu biti različitog oblika i veličine. Sastoje se od tri dela: čeljusti, poprečne ruke i potisnog zavrtnja. Čeljust može da ima dva ili tri kraka međusobno simetrično postavljena. Poprečna ruka povezuje čeljust i centralni, potisni zavrtanj. Kraci čeljusti obuhvataju deo koji se uklanja. Potisni zavrtanj se nalazi na sredini poprečne ruke. Zavrtanj je dug sa finim navojem koji svojim krajem naleže na središnji deo osovine. Obrtanjem zavrtnja velikom silom se potiskuje osovina, a kraci čeljusti lagano i precizno izvlače deo. Kraci su kolenasti i tokom izvlačenja se proširuju prema spolja obezbeđujući linijsko uklanjanje.

Pre izvlačenja proverite da li su kraci pravilno postavljeni. Ako ne mogu da se postave izaberite prikladniji izvlakač. Nemojte da koristite neodgovarajući izvlakač jer možete da oštetite deo koji se uklanja i površinu osovine.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Skidanje glave motora
youtube - Releji - ispitivanje
youtube - Lekcija - Paljenje 1