Naslovna slika

Zamena šolje amortizera

Zamena šolje amortizera je potrebna kada je šolja oštećena. Okretanjem volana preko upravljačlog sistema pomeraju se točkovi. Pošto su amortizeri povezani sa točkovima i oni trpe određeno naprezanje zbog uvijanja. Drugi kraj amortizera je preko gumenog držača (šolje) spojen na karoseriju vozila. Uvijanje amortizera zbog pomeranja točka se prenosi na šolju. Zadatak šolje amortizera je da spreči prenos uvijanja sa amortizera na karoseriju.

Pojava škripanja i lupnjave kada se okreće volan ukazuje na mogućnost neispravnosti šolje amortizera. Vremenom guma šolje oslabi ili zbog jakih udara popusti. Pri uvijanju amortizera oštećena šolja se pomera što rezultuje pojavu buke jer nije dobro pričvršćena.

Lako možemo da ustanovimo ispravnost šolje (nosača) amortizera. Startujemo motor i asistent u mestu okreće volan u jednu i drugu stranu. Postavimo ruku na vrh nosača amortizera tokom testiranja. Ako se javi bilo kakav šum ili okretanje to je znak da je šolja stradala.

Za zamenu šolje amortizera potrebno je skinuti amortizer i oprugu sa vozila. Na vozilima je najčešće amortizer u sklopu sa oprugom i povezani su na sistem vešanja preko dve, odnosno tri tačke (rukavac točka, karoserija vozila i/ili stabilizator). Nakon oslobađanja skidamo amortizer i oprugu sa vozila.

Na radnom stolu stegom učvrstimo amortizer. Pre skidanja šolje obavezno osiguramo opruge specijalnim alatom za blokadu. Potrebna je biti maksimalno oprezan pri oslobađanju opruge da ne dođe do nezgode. Kada se opruga blokira oprezno odvijamo zavrtanj na vrhu amortizera koji drži šolju i oprugu. Nakon zamene šolje vratimo zavrtanj do kraja i lagano oslobodimo oprugu uz pojačane mere opreza.

Amortizer sa oprugom montiramo na vozilo obrnutim redosledom.

Da biste obavili zamenu šolje amortizera, sledite sledeće korake:

Skidanje amortizera i opruge sa vozila

Podignuti dizalicom vozilo na odgovarajuću visinu. Skinuti točak. Odvojiti kočiona creva i kablove od nosača amortizera. Odvojiti stabilizator od amortizera. Odvojiti amortizer od rukavca točka. Odvojiti gornji deo amortizera od karoserije vozila. Skinuti amortizer i opruge sa vozila.

Zamena šolje amortizera

Na radnom stolu učvrstiti stegom amortizer sa oprugom. Blokirati oprugu specijalnim alatom za blokadu. Odvijanjem opruge osloboditi i skinuti staru šolju. Postaviti novu šolju na nosač amortizera i učvrstiti zavrtnjem. Oprezno osloboditi opruge.

Montaža amortizera i opruge na vozilo

Postaviti amortizer sa oprugom na nosač amortizera karoserije vozila. Zavrtnjem učvrstiti nosač amortizera na karoseriju vozila. Postaviti i učvrstiti zavrtnjevima rukavac točka i stabilizator na amortizer. Učvrstiti skinuta creva i kablove na nosač amortizera. Vratiti točak i spustiti vozilo sa dizalice.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Test MAP senzora
youtube - Provera ravnosti glave motora
youtube - Test MAP senzora