Provera osvetljenja vozila

Sistem osvetljenja omogućava vozaču da noću i u uslovima slabe vidljivosti vidi prostor ispred vozila, da signalizira drugim vozačima i pešacima, kao i bolju vidljivost unutar vozila.

Vrste osvetljenja vozila

Spoljašnje osvetljenje vozila se deli na prednje i zadnje. Prednje osvetljenje obuhvata poziciono, oboreno i dugo svetlo, gabaritne svetiljke, pokazivači pravca (migavci), parking svetlo, svetla za maglu i signalna svetla (zaključavanje/otključavanje vozila, alarm…). Zadnje osvetljenje obuhvata poziciono svetlo, stop svetlo, osvetljenje registarske tablice, pokazivači pravca, parking svetlo, svetlo za hod unazad, svetlo za maglu i signalna svetla (zaključavanje/otključavanje vozila, alarm…).
Unutrašnje osvetljenje uključuje osvetljenje kabine, instrument table, komandne table i dekorativna svetla. Ovo osvetljenje može automatski da se aktivira i gasi pri ulasku u vozilo, gašenju motora, otvaranju prtljažnika i drugim situacijama koje zahtevaju komforni boravak i korišćenje unutrašnjosti vozila.

Provera osvetljenja vozila

Parkirajte vozilo u zatvoren ili senovit prostor kako biste lakše videli svetla. Za proveru spoljašnjeg osvetljenja vozila potrebno je da imate asistenta. Poželjno je da imate listu za proveru da biste bili sigurni da ste sve ispitali.
Kod unutrašnjeg osvetljenja proverite instrument tablu i osvetljenje komandne table. Proverite svetla na krovnom delu karoserije. Obično se preko ručnog prekidača uključuje i isključuje.
Korišćenjem daljinskog ključa otključajte i zaključajte vozilo. Na većini vozila automatski se pali i gasi kabinsko osvetljenje. Proverite ovu funkciju.
Prilikom otvaranja i zatvaranja vrata unutrašnje kabinsko svetlo se automatski aktivira. Proverite sva vrata na vozilu. Takođe, proverite ispravnost osvetljenja prtljažnog prostora.

Da biste proverili osvetljenje vozila, pratite sledeće korake:

Provera prednjeg spoljašnjeg osvetljenja

Uz pomoć asistenta i liste za proveru, ispitajte redom ispravnost prednjeg osvetljenja vozila. Svaku nepravilnost uneti u listu kako bi naknadno ispravili taj nedostatak.

Provera zadnjeg spoljašnjeg osvetljenja

Na zadnjem delu vozila obratite pažnju na raspored svetla jer zbog pogrešno postavljene ili neodgovarajuće sijalice imamo neispravno osvetljenje.

Provera unutrašnjeg osvetljenja

Ako niste sigurni koristite uputstvo za upotrebu kako bi saznali koje unutrašnje osvetljenje poseduje to vozilo. Za ovo ispitivanje nije vam potreban asistent.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Zamena stabilizatora
youtube - Ručno ispuštanje vazduha
youtube - Provera servo ulja