Naslovna slika

Pregled filtera vazduha motora

Filter vazduha je prvi element usisa i sprečava ulazak nečistoća u cilindre motora. Prašina i pesak mogu ozbiljno da oštete i znatno skrate vek motora. Zato sav usisani vazduh prolazi kroz filter pre ulaska u usisni vod i motor.

Tokom eksploatacije filter zadržava nečistoće i smanjuje protok vazduha. Ograničeni protok kroz filter može da utiče na rad sistema ubrizgavanja pri čemu uzrokuje povećanu potrošnju goriva, loše rad motora i visoku emisiju izduvnog gasa.

Proizvođač vozila propisuje interval zamene filtera vazduha. Međutim, ovo se odnosi na normalne uslove vožnje. Tamo gde su prašnjavi putevi filter se pre zaprlja. Zato se obavlja periodična provera stanja filtera pre isteka intervala zamene. Pregledom se utvrđuje da li na filteru ima prljavštine ili začepljenja. Najbolji način da se to učini je da se filter ukloni iz kućišta i preusmeri na jak izvor svetlosti. Ako malo ili uopšte ne prolazi svetlost kroz filter, treba ga zameniti. Nečistoće sa filtera se ne odstranjuju trešenjem ili produvavanjem jer nakon postavljanja rastrešena prljavština dospeva u motor.

Proceduru zamene filtera fazduha motora možete pogledati na sledećem linku.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

Elementi usisa
youtube - Punjenje klime
youtube - Provera kočionog diska