Naslovna slika

Stepen ključ

Moment ključ nije garancija da će zavrtanj da ostvari potrebnu silu zatezanja. Nije isto da li se zateže čist zavrtanj ili zavrtanj koji je prljav, zarđao ili sa oštećenom lozom. Kod čistog zavrtnja primenjena sila zavrtanja sa moment ključa ista je sili zatezanja spojnih površina. Na prljav i oštećen zavrtanj treba primeniti veću silu pritezanja da bi se ostvarila potrebna sila stezanja. Zato je potrebno da se pre pritezanja očiste svi navoji. Ne preporučuje se podmazivanje navoja jer u većini slučejava vrednost propisanog obrtnog momenta je za suve, a ne podmazane navoje.

Svaki zavrtanj ima svoj koeficijent elestičnosti. Usled zagrevanja i hlađenja, pritiska i vibracija dolazi do istezanja i skupljanja zavrtnja. Ako su previše zategnuti, istežu se iznad svoje tačke izdržljivosti i ne mogu da se vrate u prvobitan položaj. Ako su labavi, ne vrše svoju funkciju spajanja i dolazi do kvara.

Da bi izbegli prevremeni otkaz zavrtnja zbog iztezanja i skupljanja, proizvođači su projektovali poseban TTY zavrtanj. TTY zavrtanj je mnogo efikasniji i dugotrajniji od klasičnog zavrtnja. U središnjem delu TTY zavrtnja postoji zona istezanja koja funkcioniše kao bandži kabl, isteže se i vraća u prvobitni položaj i pri tom uvek ima dovoljnu silu pritezanja. U odnosu na klasičan, TTY zavrtnja ima duži vek trajanja što obezbeđuje pouzdano fiksiranje glave motora na blok tokom duže eksploatacije. Međutim, TTY zavrtnji su za jednokratnu upotrebu i moraju se zameniti nakon skidanje glave motora.

TTY zavrtanj 1

TTY zavrtanj

Specifičnost TTY zavrtnja je da se za njegovo zatezanje ne koristi samo moment ključ, već i stepen ključ. Zavrtnji se prvo zatežu pomoću moment ključa do potrebne umereni sile zatezanja. Zatim se dodatno zateže za određeni ugao pomoću stepen ključa, dok se ne dostigne tačka istezanja zavrtnja. Za zatezanje zavrtnjeva pratiti uputstvo proizvođača, jer se često to radi u više koraka prema tačno utvrđenom redosledu zatezanja. Specifikacija definiše koji je potreban ugao zaogretanja zavrtnja.

Stepen ključ se sastoji od merača ugla zatezanja koji se postavlja na glavu zavrtnja. Skazaljka merača se postavlja na nulu. Na merač se montira ručica ključa preko koje se obavlja zatezanje obrtanjem za potreban ugao koji se očitava sa merača.

Merač ugla zatezanja

Merač ugla zakretanja

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Zamena stabilizatora
youtube - Vakuumsko izvlačenje vazduha
youtube - Provera opruge ventila