Provera kočione tečnosti

Kočioni sistem je jedan od najvažnijih uređaja na vozilu u delu bezbednosti i sigurnosti vozila i svih učesnika u saobraćaju. Vozač preko hidrauličnog sistema obavlja zaustavljanje ili usporavanje vozila. Kočioni sistem zavisi od kočione tečnosti. Ona se čuva u rezervoaru u blizini glavnog kočionog cilindra.

Kočiona tečnost DOT4

Kočiona tečnost

Ako je nizak nivo kočione tečnosti, vazduh može da prodre u hidraulični sistem što rezultuje da pedala kočnice bude meka, preniska ili da propada. To dovodi do lošeg rada kočnice ili otkaza. Zbog toga je potrebna periodična provera nivoa kočione tečnosti. Kada se uoči niži nivo treba da se dolije i otkrije uzrok gubitka tečnosti. Gubitak kočione tečnosti ukazuje da u sistemu postoji curenje tečnosti ili na vozilima sa disk kočnicama da su istrošene kočione pločice.

Tokom provere nivoa, obavlja se i vizuelni pregled stanja kočione tečnosti. Ona treba da bude bistra. Ako je tamna ili mutna, kočiona tečnost mora da se zameni.

Kočiona tečnost je higroskopna, apsorbuje vodu iz atmosfere. Voda menja svojstva kočione tečnosti i dolazi do pogoršanja rada kočionog sistema. Zbog toga, proizvođači propisuju redovnu zamenu kočione tečnostina svake 2 do 4 godine. Međutim, preporuka je da se pri svakoj zameni ulja motora obavi provera stanja kočione tečnosti na vlagu. To može da se obavi pomoću testera, testnih traka ili multimetra.

Da bi ste proverili nivo i kvalitet kočione tečnosti, pratite sledeće korake:

Provera nivoa i dolivanje

Nivo kočione tečnosti treba da je između dve oznake na rezervoaru. Ako je nizak nivo doliti odgovarajuću tečnost i predvideti detaljnu proveru kočionog sistema.

Vizuelna provera stanja kočione tečnosti

Skinuti poklopac sa rezervoara i vizuelno proveriti kvalitet kočione tečnosti. Ako je nepristupačno, umočiti beo papirni ubrus i na osnovu izvučene tečnosti na ubrusu proceniti stanje.

Merenje vlage testerom

Skinuti poklopac sa rezervoara i umetnuti tester u kočionu tečnost. Led diode prikazuju stepen vlažnosti. Kada se upali crvena led (vlažnost preko 3%), potrebna je zamena kočione tečnosti.

Merenje vlage multimetrom

Merenjem galvanske reakcije može da se ustanovi prisustvo vlage. Skinuti poklopac rezervoara. Podesiti multimetar za merenje jednosmernog napona. Plus sondu staviti u kočionu tečnost, a minus na glavu motora (masu). Izmereni napon ne sme da bude veći od 0,3 V.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Punjenje klime
youtube - Releji - ispitivanje
youtube - Ultrazvučna kada