Naslovna slika

Znakovi bezbednosti

Autoservis je opasno okruženje i da bi serviseri bili sveni opasnosti razvijeni su znakovi bezbednosti. Oni su dizajnirani da daju adekvatno upozorenje na nesigurnu situaciju. Serviseri treba da identifikuju znakove bezbednosti na radnom mesu i njihovo značenje.

Svaki znak ima četiri komponente – signalna reč, boja pozadine, tekst i slikovna poruka.

Signalna reč

Postoje tri signalne reči – opasnost, upozorenje i oprez.
Opasnost ukazuje na neposrednu opasnu situaciju, koja će, ako se ne izbegne, dovesti do ozbiljnih povreda ili smrti. Opasnost je obično naznačena belim tekstom na crvenoj pozadini.
Upozorenje ukazuje na potencijalno opasnu situaciju, koja, ako se ne izbegne, može dovesti do ozbiljnih povreda ili smrti. Znak upozorenja je sa crnim tekstom na narandžastoj ili žutoj pozadini.
Oprez ukazuje na potencijalno opasnu situaciju, koja, ako se ne izbegne, može dovesti do lakših ili umerenih povreda. Takođe, može da ukazuje na nebezbedne postupke. Znak je obično sa crnim tekstom na žutoj pozadini.

Boja pozadine

Izbor boje pozadine skreće pažnju na opasnosti. Ujedno pružaju kontrast da se istaknu slova ili slika. Crvena pozadina služi za identifikaciju određene opasnosti. Žuta označava oprez zbog potencijalne opasnosti. Zelena pozadina je na znakovima za hitne slučajeve (prva pomoć, zaštita od požara i oprema za hitne slučajeve). Plava pozadina je za opšte informativne znakove.

Tekst

Znak može da sadrži tekst objašnjenja za dodatne bezbednosne informacije ili da prenesu bezbednosnu poruku.

Slikovna poruka

Na znakovima bezbednosti slikovna poroku može biti sama ili u kombinaciji sa tekstom objašnjenja. Slikovna poruka prenosi bezbednosnu poruku ljudima koji su nepismeni ili koji ne govore lokalni jezik.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube link - Provera kočione tečnosti. Na slici je merenje nivoa vlage kočione tečnosti umetanjem sonde mernog uređaja u rezervoar kočione tečnosti. Serviser sa zaštitnim plavim rukavicama u desnoj ruci drži merač plave boje a levom rukom drži sondu koju je uronuo u kočionu tečnost unutar rezervoara. U pozadini se vidi deo motora. U gornjem desnom uglu je loko youtube kanala AE - Autoedu i u produžetku piše Kako proveriti kočionu tečnost? U donjem delu slike je providna tamno siva traka na kojoj krupnim belim slovima piše Provera kočione tečnosti.
youtube - Releji - ispitivanje