Naslovna slika

Skidanje glave motora

Skidanje glave motora obavlja se samo nakon detaljnog ispitivanja i utvrđivanja neispravnosti u samoj glavi, pripadajućim elementima ili delu koji zahteva skidanje glave motora da bi mu se pristupilo (kao što su blok motora, klip). Pre uklanjanja glave potrebno je upoznati se sa procedurom/koracima koji su navedeni u informacionom sistemu za to vozilo jer je svaki motor različit.  Neki proizvođači zahtevaju da se zavrtnji za glavu oslobode po određenom šablonu i na određenoj temperaturi. Nepoštovanje uputstva proizvođača može dovesti do oštećenja glave.

Da biste obavili skidanje glave motora, pratite sledeće korake:

Postupak skidanja glave motora

Utvrđivanje postupka

U odgovarajućim servisnim informacijama istražite postupak skidanje glave motora. Utvrdite da li se zavrtnji za glavu moraju otpustiti u određenom redosledu.

Uklanjanje zavrtnja

Pratite nevedenu proceduru (ako je data) da biste uklonili sve zavrtnje glave. Kada je u pitanju V-motor, stavite oznaku na jednu glavu kako bi znali gde ide nakon remonta.

Odvajanje od bloka motora

Kada je zaptivka zalepljena između glave i bloka motora, vratite dva zavrtnja dva do tri okretaja. Na ovaj način sprečićete pad glave pri odvajanju od bloka motora.

Skidanje glave motora

Uklonite sigurnosne zavrtnje iz glave. Pažljivo i bezbedno uklonite glavu motora od bloka. Odložite glavu motora na unapred pripremljeno mesto.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

Zamena šolje amortizera 2
youtube - Provera servo ulja
Klasičan sistem paljenja