Naslovna slika

Test tačke ključanja kočione tečnosti

Kočiona tečnost mora da ima dovoljno visoku tačku ključanja da bi se izbeglo isparavanje u kritičnim delovima kočionog sistema kao što su disk i doboš kočnice. U kočionim jedinicama gde se obavlja kočenje, usporavanje vozila se obavlja trenjem i dolazi do enormnog zagrevanja kočionih jedinica. Ako temperatura kočione jedinice prevaziđe tačku klljučanja kočione tečnosti, dolazi do ključanja tečnosti. Posledica ključanja uzrokuje otežani prenos kočionog pritiska i dovodi do otkaza kočionog sistema.

Vlaga smanjuje tačku ključanja kočione tečnosti. Što je veći udeo vlage niža je tačka ključanja. Do 3% se toleriše udeo vlage. Na primer, kočiona tečnost DOT3 bez vlage ima tačku ključanja 205°C, sa 1% vode 188°C, sa 2% 160°C, dok sa 3% smanjiće se na 145°C.

U donjoj tabeli su date tačke ključanja za različite tipove kočione tečnosti (DOT3, DOT4, DOT5, DOT5.1) kod tečnosti bez vlage i sa 2% udela vlage:

Postoje različiti uređaji za merenje tačke ključanja kočione tečnosti, od onih koji na displeju prikazuju granične i izmerenu temperaturu klljučanja do najjednostavnijih koji preko LED indikacije informišu da li je kočiona tečnost dobra ili treba da se meri. Neki testeri mogu da se kalibrišu pomoću čiste destilovane vode.

Za testiranje tačke ključanja kočione tečnosti, sledite sledeće korake:

Priprema za merenje

Špricem iz rezervoara uzeti deo kočione tečnosti i istisnuti u mernu posudu.

Merenje tačke ključanja

Mernu sondu testera umetnuti u uzorak kočione tečnosti. Tester uključiti na napajanje. Obaviti izbor tipa kočione tečnosti i izvršiti merenje tačke ključanja.

Analiza rezultata merenja

Analizirati dobijenu vrednost tačke ključanja kočione tečnosti. Ako je vrednost niža od dozvoljene obaviti zamenu kočione tečnosti. Isključiti i očistiti tester. Vratiti uzorak kočione tečnosti u rezervoar. Poklopcem zatvoriti rezervoar.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Zamena stabilizatora
youtube - Test senzora stanja
youtube - Ultrazvučna kada