Pregled motornog prostora na curenje tečnosti

Pregled motornog prostora na curenje tečnosti obavlja se tokom svakog periodičnog pregleda ili servisiranja. Kada se klijent požali da je primetio tečnost na motoru ili ispod vozila, kao i kada ustanovi niži nivo tečnosti vrši se vanredni pregled na curenje tečnosti.

Boja tečnosti je najbolji pokazatelj iz kog sistema curi. Ulje motora i menjača je crne boje, rashladne tečnosti narandžaste ili zelene, a servo ulja crvene. Miris tečnosti isto tako može da nam ukaže na vrstu tečnosti. Gorivo i rashladna tečnost imaju različite mirise.

Identifikacija curenja tečnosti na vozilu

Kada pratite trag curenja treba da znate da gravitacija dovodi do toga da tečnost ide na dole, a ventilator hladnjaka i kretanje vozila potiskuju tečnost u pravcu kretanja vazduha.

Često zbog prljavštine i nepristupačnosti ne može da se otkrije mesto curenja tečnosti. Tada moraju da se primene određene mere u procesu detektovanja izvora curenja. Nekada je potrebno da se motor opere pod pritiskom uz upotrebu sredstva za otklanjanje masnoća kako bi se olakšala pretraga.

Pregled na curenje tečnosti treba da je temeljan i dobro isplaniran. Tokom vizuelnog pregleda koristiti jak izvor svetlosti i ogledalo za nepristupačna mesta. Nekada je potrebno da se uklone zaštitni poklopci i toplotni štitovi sa motora. Neka curenja mogu da se uoče samo kada motor radi, a neka samo kada ne radi. Potrebne su mere opreza tokom pretrage od pokretnih delova kada je motor uključen. Za neka curenja potrebno je koristiti fluorescentne boje. Kada su mala curenja, nakon pranja motora ili primene fluorescentne boje klijent mora da vozi vozilo nekoliko dana da bi došlo do curenja tečnosti.

Pregled motornog prostora na curenje tečnosti

Nekada curenje možete da otkrijete samo pregledom ispod haube, a nekada je potreban pregled ispod vozila. Zato, pretragu curenja tečnosti možemo da podelimo na pregled ispod haube i pregled ispod vozila.

Da biste obavili pregled na curenje tečnosti ispod haube, pratite sledeće korake:

Priprema vozila

Osigurajte vozilo za bezbedan rad na njemu. Podignite poklopac haube i uverite se da je bezbedan. Skinite sve maske i elemente za koje smatrate da bi smetali u proveri motornog prostora na curenje.

Provera curenja na rashladnom sistemu

Proverite hladnjak, creva na hladnjaku, pumpu za vodu, regulacioni ventil, sve priključke i razdelnike creva.

Provera na curenje motornog ulja

Proverite da li curi ulje na motoru, na poklopcu za ulje, usisnom vodu, semeringu bregaste i na svim drugim semerinzima i zaptivkama na motoru.

Provera na curenje goriva

Proverite da li curi gorivo na dovodnom i povratnom vodu goriva, spojevima na filteru goriva, zajedničkom vodu, regulatoru pritiska, briizgaljkama i na svim drugim komponentama koji su u sistemu dovoda goriva a nalaze se u motornom prostoru ispod haube.

Provera curenja na servo sistemu

Proverite da li curi servo ulje na servo pumpi, rezervoaru servo ulja, dovodnim i povratnim vodovima i na upravljačkoj kutiji zupčaste letve upravljača.

Provera curenja na kočionom sistemu

Proverite da li curi kočiona tečnost na rezervoaru kočione tečnosti, kočione cevi, priključcima i na zadnjem semeringu glavnog kočionog cilindra.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Provera kočionog diska
youtube - Test senzora stanja
youtube - Ultrazvučna kada

Da biste obavili pregled na curenje tečnosti ispod vozila, pratite sledeće korake:

Podizanje vozila

Podignite vozilo na bezbedan način i na visinu koja omogućava normalan pregled ispod vozila. Uklonite zaštitni poklopac ispod motora.

Provera curenja na rashladnom sistemu

Proverite da li postoji bilo koje curenje rashladne tečnosti na hladnjaku, pumpi za vodu i na bloku motora.

Provera curenja na bloku motora

Proverite da li curi ulje motora na bloku motora, karteru, čepu za ispuštanje ulja, filteru za ulje, prekidaču pritiska ulja, semerinzima radilice i drugim spojevima i zaptivcima na motoru.

Provera na curenje goriva

Proverite da li curi gorivo na crevima i spojevima za dovod i odvod goriva, filteru za gorivo i na bloku motora.

Provera curenja na zupčastoj letvi

Proverite oblast servo pumpe, creva za servo ulje, zupčaste letve i kutije sistema upravljanja na curenje servo ulja.

Provera curenja na menjaču

Proverite da li je došlo do curenja na menjaču, prednjim i zadnjim diferencijalima ako postoje.