Naslovna slika

Zaštita sluha

Zaštita sluha je potrebna kada radite oko mašine ili koristite opremu koja stvara buku veću od 85 decibela. To je nivo buke kada podignete ton da bi vas čula osoba koja je pored vas. Izloženost štetnoj buci može da dovede do oštećenja sluha. Gubitak sluha zbog prevelike buke se javlja postepeno i neprimetno. Zato je neophodno da se u radnom okruženju sa štetnom bukom koristi zaštitna oprema da bi se obezbedila zaštita sluha.

Postoje dve vrste zaštite sluha. Jedan tip je antifon koji pokriva celo uho, a drugi su čepići za uši koji se postavljaju u ušni kanal.

Antifoni su nalik slušalicama gde se unutar čvrstih školjki nalazi materijal za prigušenje buke. Pored standardnih antifona postoje i specijalni koji se montiraju na zaštitne kape, sa elektronskom kontrolom nivoa buke ili sa radio vezom.

Čepići za uši mogu da budu jednokratni ili za višekratnu upotrebu, od različitih materijala i oblika. Postoje univerzalni ili individualni koji se izrađuju po meri prema otisku ušnog kanala. Čepići se prave od filtera otoplastike tako da korisnik kada nosi zaštitu nije izolovan od svog okruženja već jasno može da čuje govor i signale upozorenja.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Test lambda sonde
youtube - Provera opruge ventila