Naslovna slika

Opasnosti od klizanja, saplitanja i pada

Opasnosti od klizanja, saplitanja i pada su uvek prisusutne u radionici, zbog nereda i nemarnosti. Razbacan otpad, alat i oprema ili prolivena tečnost mogu da izazovu nesreće.

Radni prostor radionice držite uredan. Alat, opremu i delove vozila odlažite na svoje mesto. Razvučeni kablovi ili creva mogu da dovedu do saplitanja i pada. Neuredan radni prostor je opasna sredina koja može da dovede do povrede i nesreće.

Podovi i stepenice mogu postati klizave i opasne po bezbednost. Prolivenu tečnost treba odmah ukloniti i odmastiti sredstvima protiv klizanja. Nakon čišćenja obeležiti područje znakovima za mokri pod dok se pod ne osuši. Trake visoke vidljivosti sa premazima protiv klizanja mogu se postaviti na ivice gazišta stepenice kako bi stepenište bilo uočljivo uz smanjenje opasnosti od klizanja.

Radionica treba da je dobro osvetljena kako bi se uočile opasnosti, a staze za kretanje slobodne, bez prepreka. Otpadne tečnosti, ulja, masne krpe i zamašćene delove treba odmah bezbedno skladištiti u prostor namenjen za čuvanje opasnog otpada.

Dok ste u radionici stalno pazite da je radno okruženje bezbedno i uredno kako ne bi došlo do klizanja, saplitanja i pada dok radite. Većina nesreća može se sprečiti ako se poštuje politika i razvija stav da je bezbednost na prvom mestu.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Provera sistema za pranje vetrobrana
youtube - Vakuumsko izvlačenje vazduha