Naslovna slika

Sušenje i podmazivanje sistema

Sušač vazduha postavlja se na sistem dovoda komprimovanog vazduha radi uklanjanja vlage. Vazduh iz atmosfere koji se sabija sadrži vodu u obliku vlage. Ako voda dospe u vodove sa koprimovanim vazduhom ona može da ošteti unutrašnjost pneumatskih alata. Sušač vazduha se ugrađuje kao samostalni uređaj ili kao deo sistema filter-regulator. Kombinovani uređaj filter-regulator uklanja vlagu iz vazduha, filtrira bilo koje nečistoće koje dolaze iz rezervoara kompresora i reguliše sistemski pritisak iz rezervoara.

Najednostavniji uređaj je hvatač vode koji skuplja kapljice vode dok se vazduh hladi. Kod ovakvog sušača potrebno je povremeno ručno ispustiti sakupljenu vodu. Neki unapređeni uređaji opremljeni su automatskim uređajem za odvođenje vode.

Skupljač vlage iz vazduha

Sušač komprimovanog vazduha

Druga vrsta uređaja za sušenje vazduha je hladnjak koji koristi princip klimatizacije za hlađenje komprimovanog vazduha, čime se obavlja prisilna kondenzacija vodene pare i brzo isušivanje vazduha. Ovaj sistem je skuplji ali i efikasniji u postupku isušivanja vazduha. Koriste ga farbare gde se mora ukloniti vlaga iz komprimovanog vazduha kako se ne bi pomešala sa bojom u postupku raspršavanja na površinu vozila.

Isušivač vazduha

Hladnjak za isušivanje komprimovanog vazduha

Pneumatski alati zahtevaju redovno podmazivanje da bi se smanjilo njihovo habanje. Ovo se obično radi svakodnevno dodavanjem nekoliko kapi ulja za pneumatske alate u dovodni vod vazduha. Ulje podmazuje unutrašnje delove alata.

Postoji uređaj koji automatski podmazuju pneumatske alate tako da nije potrebno da se ručno podmazuje pre i tokom rada. Automatske mazalice se postavljaju na pneumatska creva u blizini alata gde stalno ubacuju malu količinu ulja u tok kompimovanog vazduha, koji se zajedno sa vazduhom prenosi do alata. Potrebno je obavljati periodičnu proveru nivoa ulja i ispravnosti doziranja automatske mazalice.

Automatska mazalica komprimovanog vazduha

Automatska mazalica

Često se u pneumatski sistem ugrađuje centralni uređaj koji sadrži filter, sušač, regulator pritiska, manometar i mazalicu. Ovakav kombinovani uređaj je jednostavniji za rukovanje i kontrolu stanja pneumatskog sistema za opsluživanje svih pneumatskih alata u jednom autoservisu.

Modul za filtriranje, sušenje i podmazivanje pneumatskog sistema

Modul fiter, sušač, regulator pritiska i podmazivač komprimovanog vazduha

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Provera ravnosti glave motora
Pregled nivoa ulja motora
kako se koristi moment ključ