Naslovna slika

Provera zupčaste letve

Provera zupčaste letve podrazumeva detaljnu proveru svih elemenata od Provera zupčaste letve podrazumeva detaljnu proveru svih elemenata od krajeva spona, preko sklopa zupčaste letve do upravljačkog prenosnika. Za rešavanje žalbe klijenata na otežano upravljanje vozilom, potrebna je vrlo temeljna provera celokupnog sistema.

Sistem zupčaste letve nema upravljačku sponu, sponu praznog hoda i središnju sponu. Umesto toga ima zupčastu letvu. Pošto letva nema mesta za habanje, broj mesta za habanje na sistemu zupčaste letve smanjen je na svaki od krajeva veznih spona. Sklop zupčaste letve i pužnog zupčanika treba pažljivo proveriti na curenje, koje može da dovede do toga da pumpa ostane bez servo ulja i da se ošteti.

Provera zupčaste letve

Provera zupčaste letve podrazumeva pregled kugličnih zglobova, zaštitnih guma, krajeva spona, zaštitne gumene manžetne, unutrašnje vezne spone, spojne čaure letve, pričvrsne vijke, univerzalne (kardanske) spojnice i upravljački prenosnik.

Rebraste gumene manžetne štite letvu od kontaminacije. Ako postoje pukotine, naprsline ili curenja, manžetnu treba zameniti. Takođe, uverite se da su obujmice (šelne) manžetne na svom mestu i čvrsto pritegnute.

Pregled krajeva spona podrazumeva proveru na oštećenja, curenje i labavost. Uhvatite svaki kraj i rotirajte da biste osetili neravnine koje bi ukazivale na unutrašnje rđanje. Obavezno proverite da li postoje savijeni ili oštećeni otkovci i klinovi, rascepljeni ili oštećeni semerinzi i oštećeni, izobličeni ili labavi konusni završeci. Ako bilo koji od ovih nepravilnosti postoji, potrebno je zameniti te delove.

Za proveru zupčaste letve, pratite sledeće korake:

Provera spojnice

Pregledati univerzalnu (kardansku) spojnicu na habanje, labavost ili uklještenje. Uhvatiti osovinu zupčanika na U-spojnici i pokušati da ubacite u zupčanik i iz njega. Ako se pomera možda je potrebno obaviti podešavanje predopterećenja ležaja zupčanika. Ako se ne podešava, zameniti unutrašnje komponente.

Pregled sklopa zupčaste letve

Pregledati kućište letve na oštećenja i prekomerno pomeranje. Ako se pomera proveriti stanje čaure i nosača sklopa letve. Proveriti na curenje. Obaviti pregled rebrastih gumenih manžetni i njihove obujmice.

Provera spone

Proveriti opipavanjem, pomeranjem i vizuelnim pregledom vezne spone ispod manžetne. Otpustiti obujmice i manžetne pomeriti unazad kako bi videli spoj spone sa letvom. Ako se utvrdi labavost promeniti veznu sponu. Pregledati stanje krajeva spona. Pomerati kraj spone na pojavu labavosti i prekomernog zazora. Ako se ustanove oštećenja i labavost kraja spone obaviti zamenu.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Ručno ispuštanje vazduha
Kako zameniti kočioni disk
youtube - Lekcija - Paljenje 4