Naslovna slika

Zaštitna odeća

Zaštitna odeća je prva linija odbrane od povreda i nezgoda na radu. Ona uključuje predmete kao što su košulje, prscluci, pantalone, cipele i rukavice.

Zaštitna odeća treba da bude čista i u dobrom stanju. Treba zameniti odeću koja nije u dobrom stanju jer ne može u potpunosti da vas zaštiti. Zaštitna odeća vas štiti od pada predmeta na stopala, hemikalija, posekotina, ogrebotina, uboda i klizanja.

Nosite odgovarajuću radnu odeću koja treba da bude dovoljno udobna, da vam omogućava da se krećete a da nije labava čije delove može da uhvati mašina. Materijal mora da bude dovoljno jak da se ne može lako pocepati i otporan na vatru. Košulje i kombinezoni sa dugim rukavima, manžetne moraju biti pripijene a da ne budu tesne. Pantalone nebi trebalo da imaju manžetne tako da se vrući ostaci nebi zaglavili u nogavicama. Preklopi moraju da pokrivaju dugmeta i kopče kao zaštita od grebanja delova vozila.

Pri obavljanju bilo kakvog posla morate nositi odeću koja odgovara zadatku. Izbor odeće zavisi od vrste materijala i njihove upotrebe:
– Vlakna nalik papiru: Odeća za jednokratnu upotrebu štite od prašine i prskanja.
– Obrađena vuna i pamuk: Prilagodljiva je promenljivim temperaturama na radnom mestu, udobna i otporna na vatru. Štiti od prašine, abrazije, grubih i iritirajućih površina.
– Platno: Štiti od posekotina i udaraca pri rukovanju teškim, oštrim ili grubim materijalima.
– Koža: Štiti od toplote i plamena.
– Guma, gumirana tkanina, neopren i plastika: Štite od određenih kiselina i hemikalija.

Redovno perite svoju radnu odeću. Pranje obaviti odvojeno od druge odeće kako biste sprečili kontaminaciju uobičajene odeće. Radni dan započnite čistom radnom odećom. U servisu držite rezervni set radne odeće u slučaju da se ona koju nosite previše zaprlja ili da se na nju prolije otrovna ili korozivna tečnost.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Punjenje klime
youtube - Test MAP senzora