Naslovna slika

Ključevi

Ključ je ručni alat za pritezanje i otpuštanje rotirajućih pričvršćivača kao što su navrtke i vijci. Postoje nekoliko vrsta ključa: viljuškasti, okasti, kombinovani, prosečeni i cevasti.
Ključevi višeg kvaliteta izrađuju se od hrom-vanadijum legure čelika. Čestu su hromirani kako bi bili otporni na koroziju i zbog lakšeg čišćenja.

Viljuškasti ključ

Služe za pritezanje vijaka (zavrtnjeva) sa šestostranom glavom. Viljuškasti ključevi imaju na oba kraja otvor u obliku viljuške koji se razlikuju po veličini ili su iste veličine ali sa različitim uglovima. Garnitura ključeva najčešće sadrži veličine od 6 do 27 mm, a krajevi su poređani po veličini 6-7, 7-8… Otvor ključa je obično pod uglom od 15° u odnosu na dršku. To omogućava veći raspon kretanja ključa u skučenom prostoru. Tako, ako ne možemo da obrnemo za punih 60° koliko je potrebno za ponovno stavljanje na šestostranu navrtku, tada ključ obrnemo, pritegnemo, ponovo obrnemo, pritegnemo i tako do kraja.
Viljuškasti ključevi se koriste jer imaju dobar pristup navrtkama. Međutim, ako je navrtka jako stegnuta izbegavati ovaj ključ za odvijanje jer zahvata samo u dve tačke. Primenom jače sile za odvijanje postoji opasnost da kluč sklizne oko matice i da je ošteti.

Viljuškasti ključ za autoservise

Viljuškasti ključ

Okasti ključ

Okasti ključevi su u punom obimu i potpuno obuhvataju zavrtanj u 12 tačaka. Ovi ključevi mogu znatno pouzdanije da se naglave na zavrtanj u odnosu na viljuškaste. Pri odvijanju postoji mala mogućnost da dođe do proklizavanja i oštećenja navrtke.
Položaj ključa u odnosu na dršku može biti u pravcu ili kolenasti. Kolenasti ključ je zgodniji za zavrtnje na nepristupačnim mestima. Jedini nedostatak je upotreba kada se zavrtanj malo otpusti jer se teže prebacuje i postavlja u novi položaj.

Okasti ključevi za autoservise

Okasti ključ

Kombinovani ključ

Ovaj tip ključa ima na jednoj strani viljuškasti a na drugoj okasti naglavak, ali oba imaju isti otvor. Okasti deo služi za otpuštanje zavrtnja, a viljuškasti za dalje odvijanje. Zbog svoje svestranosti ovaj ključ je veoma popularan kod servisera.

Kombinovani ključ za autoservise

Kombinovani ključ

Prosečeni ključ

Služi za pritezanje matica na cevima. Prosečeni ključ liči na okasti samo mu je jedna starana prosečena da može da se postavi preko cevi. Ovaj ključ bolje obuhvata maticu od viljuškastog jer naleže na svih šest tačaka a ne samo na dve. Ipak, pošto je otvoren na kraju nije toliko jak kao okasti ključ. Ne upotrebljavajte ovaj ključ na jako stegnutim navrtkama jer čeljust ključa može da se raširi i ošteti glavu.

Prosečeni ključ za utoservise

Prosečeni ključ

Cevasti ključ

Za navrtke duboko u rupama koriste se cevasti ključevi. Obrtanje ključa se obavlja pomoću poprečne poluge koja je umetnuta kroz dve rupe u sredini cevi. Zbog ravnomernog pritiska na sve ivice navrtke nema opasnosti od proklizavanja. Tipični predstavnici cevastih ključeva su ključ za svećice i za navrtke točkova.

Cevasti klučevi

Cevasti ključ

Upotreba ključa

Izbor ispravnog ključa obično zavisi od dve stvari: koliko je jako stegnuta navrtka i koliko prostora ima oko nje za okretanje.
Kada se koristi ključ uvek postoji mogućnost da isklizne. Pre nego što primenite veću silu pokušajte da predvidite šta će se dogoditi ako isklizne. Uvek kada je to moguće bolje je povlačiti ključ prema sebi nego da ga gurate. Ako morate da gurate ključ, koristite dlan jer možete da povredite prste ako isklizne.
Dužina ključeva su obično tolike da prilikom zavrtanja rukom ne možete da uništite navoj na navrtki ili maticu. Produženje ključa naglavljivanjem cevi ili udaranjem čekićem po ključu nije preporučljivo.

Takodje pogledajte

Preporuka za video

youtube - Test senzora temperature
Pregled osvetljenja na vozilu
youtube - Čišćenje i rastavljanje glave motora