Naslovna slika

Provera servo ulja za upravljanje

Provera servo ulja za upravljanje treba da se obavlja redovno i po potrebi se dopunjuje rezervoar. Servo ulje je presudno za pravilno funkcionisanje čitavog sistema upravljanja. Premala količina ili kontaminirano i staro servo ulje dovodi do nepravilnosti u radu servo sistema upravljanja.

Pre provere nivoa servo ulja potrebno iz uputstva za to vozilo saznati da li se merenje obavlja kada je motor hladan ili zagrejan, ili može da se očita bez obzira na temperaturu. Poklopac rezervoara sadrži mernu šipku gde se nalaze oznake za min i max, a često su oznake za hladno i toplo merenje. Preciznije merenje se obavlja kada je motor zagrejan, odnosno kada je servo ulje toplo.

Provera servo ulja za upravljanje vozilom. Pregled nivoa i kvaliteta servo ulja. Na slici serviser meri nivo ulja u rezervoaru na mernoj šipci u produžetku poklopca rezervoara servo ulja.

Provera servo ulja

Merenje nivoa servo ulja

Rezervoar je najčešće na samoj hidrauličnoj pumpi. Na rezervoaru se nalaze oznake za minimalni i maksimalni nivo ulja. Često je pored oznake i podatak da li se merenje obavlja kada je ulje hladno ili zagrejano. Ako to nije označeno na rezervoaru podatak dobijamo iz tehničke dokumentacije vozila.

Pregled kvaliteta servo ulja

Osim nivoa, treba da se proveri i izgled (kvalitet) ulja. Mutno ili crno ulje je zaprljano i staro i obavezno treba da se zameni.

Za dodatne informacije i proceduru provere sa video uputstvom posetite stranicu na ovom linku.

Prilikom rada sa servo uljem budite oprezni jer je veoma zapaljiva tečnost. Ako ulje padne na vruće delove motora ili izduvnog sistema može da izazove požar.

Takodje pogledajte

Na slici je manometar okruglog kućišta, bele podloge na kome je kazaljka i kružno merna skala za prikaz izmerenog pritiska. Manometar je crevom povezan na jedan od otvora za svećicu koja je skinuta. Vidi se deo motora vozila koji se testira. U donjem delu slike je tekst bele boje na tamnoj podlozi gde piše Merenje kompresije motora tokom rada.
Slika predstavlja link ka stranici sajta Ispitivanje dioda alternatora. Na beloj pozadini prikazana je diodna ploča alternatora. Diodna ploča je kržnog oblika sa kružnom rupom u sredini. Na crnom postolju odozgo su dva polukružna siva hladnjaka nosača dioda gde se na jedom desnom nosaču nalaze dva pliključka u obliku vijaka. Između ova dva nosača nalazi se još jedan priključak u obliku vijka. U donjem delu slike na crnoj traci velikim belim slovima piše Ispitivanje dioda alaternatora.
Električno ispitivanje ispravnosti lambda sonde multimetrom.

Preporuka za video

serviser u teget radnom odelu i sa plavim zaštitnim rukavicama drži levom rukom narandžasto kućište a desnom kraj ručice moment ključa. Moment ključ je postavljen na zavrtanj glave motora. Motor je na postolju motora. Slika je iz ptičje perspektive te se vidi gornji deo moment ključa, ispod gornji deo motora na postolju i skroz ispod brao pod servisa. U gornjem levom uglu je logo youtube kanala AE - AutoEdu i u nastavku belim slovima piše Kako se koristi moment ključ. U donjem delu slike je providna siva traka sa belim slovima i natpisom Moment ključ. U središnjme delu je znak za video plejer. U crnom kvadratu je beli trougao. Slika je plakat za pokretanje video lekcije.
Slika predstavlja link ka video proceduri Provera opruge ventila. Na slici je zeleni merač za proveru opruge ventila sa kružnim meračem sile potiska. Merač je kao vertikalna stega. Na donjoj fiksnoj ploči postavljena je opruga a preko poluge serviser spušta gornji potisni klip na oprugu sabijajući je. Što se više sabija opruga veća je sila potiska koja može da se očita na meraču potiska sa crnom kazaljkom. Merač se nalazi na radnom stolu sa crnom podlogom i bočnim limom na kome se nalaze šukoi za struju. Iza je zid plave boje.
Slika je pano za video multimedijalnu lekciju sistema paljenja. U levom delu ukoso na crnoj podloci je prikazanrazvodnik paljenja. U većem desnom delu slike na plavoj pozadini je opis lekcije sa belim slovima i jednom žutom horizontalnom linijom. U gornjem delu piše paljenje OTO motora. U središnjem delu je naslov lekcije i piše krupnim slovima Klasičan baterijski sistem paljenja. Ispod naslova i žute linije sitnim slovima piše druga lekcija. U donjem delu je logo youtube kanala AE - AutoEdu. Preko panoa u gornjem desnom uglu je logo youtube kanala AE - AutoEdu i u nastavku belim slovima piše Paljenje benzinskih... U središnjem delu je znak video plejera. Unutar crnog kvadrata je beli trougao.