Naslovna slika

Čišćenje polova i klema akumulatora

Čišćenje polova i klema akumulatora potrebno je uraditi kada su polovi i kleme prljavi, korozivni i masni, kao i pri pojavi naslaga. Naslage soli i korozija na polovima i klemama akumulatora ponašaju se kao izolator čime se smanjuje protok električne energije ka električnim uređajima na vozilu. Ovo može da izazove otežano startovanje jer starter ne dobija dovoljnu količinu električne energije za pokretanje motora.

Čišćenje polova i klema akumulatora od naslage soli i korozije. Prikaz primera naslage soli na klemi i polu akumulatora.

Naslage soli oko polova i klema akumulatora

Naslage od soli oko klema javljaju se kada popusti zaptivanje oko stubića, kao posledica nasilnog skidanja kleme kada se zalepi ili zaglavi. Čišćenje se obavlja rastvorom sode bikarbone i vode. Rastvor se nanese preko naslaga i četkicom se detaljno opere. Nakon čišćenja mesto se pere vodom, akumulator se skida, obriše i osuši. Zaptine površine se saniraju smolom ili specijalnim lepkom na bazi plastike.

Oksidirani polovi i kleme akumulatora

Olovo na polovima i klemama akumulatora vremenom oksidira. Olovni oksid je izolator i može se prepoznati po tamno sivoj ili crnoj boji. Jedini efikasni način uklanjanja je pomoću posebnog strugača polova i klema akumulatora ili žičane četke, koji uklanja oksidirani olovo i vraća olovu u sjajnu srebrnu boju. Jednom kada se klema akumulatora ponovo postavi i zategne, terminale treba obložiti inhibitorom oksidacije akumulatora kako bi se usporio proces oksidacije.

Čišćenje polova i klema akumulatora – postupak

Da biste obavili čišćenje polova i klema akumulatora, pratite sledeće korake:

Maska-korak-Čišćenje polova i klema akumulatora

Uklanjanje naslage soli sa polova i klema akumulatora

Pripremiti smešu soda bikarbone i mlake vode. Lagano preliti naslage soli smešom. Četkicom detaljno očistiti polove, kleme i poklopac akumulatora. Nakon čišćenja operite vodom. Uklonite akumulator sa vozila, obrišite ga i osušite. Smolom ili specijalnim lepkom sanirajte zaptivne površine oko stubića polova akumulatora.

Maska-korak-Čišćenje polova i klema akumulatora

Čišćenje korozije sa polova i klema akumulatora

Specijanom četkom sa spoljašnjim strugačem očistiti koroziju na klemama. Četkom sa unutrašnjim strugačem očistiti stubiće polava akumulatora. Nakon postavljanja akumulatora i povezivanje klema treba naneti sredstvo za zaštitu olovnih delova od pojave korozije.

Takodje pogledajte

Ultrazvučna kada za čišćenje i pranje auto delova. Na slici se vidi postupak pranja brizgaljke koje su uronjene u tečnost ultrazvučne kade. U donjem delu slike na crnoj traci krupnim belim slovima piše Ultrazvučna kada
Ručno ispuštanje vazduha iz kočionog sistema na zadnjem desnom točku vozila.
Rasklapanje alternatora na radnom stolu, slika kao link ka stranici. U donjem delu slike na crnoj traci velikim belim slovima piše Rasklapanje alternatora

Preporuka za video

Slika je pano za video multimedijalnu lekciju sistema paljenja. U levom delu ukoso na crnoj podloci je prikazanrazvodnik paljenja. U većem desnom delu slike na plavoj pozadini je opis lekcije sa belim slovima i jednom žutom horizontalnom linijom. U gornjem delu piše paljenje OTO motora. U središnjem delu je naslov lekcije i piše krupnim slovima Klasičan baterijski sistem paljenja. Ispod naslova i žute linije sitnim slovima piše druga lekcija. U donjem delu je logo youtube kanala AE - AutoEdu. Preko panoa u gornjem desnom uglu je logo youtube kanala AE - AutoEdu i u nastavku belim slovima piše Paljenje benzinskih... U središnjem delu je znak video plejera. Unutar crnog kvadrata je beli trougao.
Slika predstavlja prikaz zamene kočionog diska. Serviser u zaštitnim plavim rukavicama drži novi zamenjeni kočioni disk na glavčini levog zadnjeg točka vozila. Novi kočioni disk je postavljen ali nije pričvršćen zavrtnjima. U pozadini se vidi deo podignutog vozila na dizalici i braon pod radionice. U gornjem levom uglu je plavi logo youtube kanala AE - AutoEdu. U nastavku belim slovima preko slike piše Zamena zadnjeg kočionog diska. U donjem delu slike na sivoj providnoj traci krupnim belim slovima piše - Zamena zadnjeg kočionog diska. U središnjem delu slike je znak youtube plejera gde je na crnoj pravouganoj površini postavljen beli trougao.
Na slici je prednji deo sivog vozila sa upaljenim prednjim osvetljenjem. U levom gornjem uglu je plavi logo youtube kanala AE - AutoEdu. U nastavku preko slike belim slovima piše Kako proveriti osvetljenje vozila? U donjem delu slike na providnoj sivoj traci krupnim belim slovima piše Provera osvetljenja. U središnjem delu slike je oznaka za youtube plejer na crnoj pravougaonoj površini je beli trougao.