Naslovna slika

Ispiranje servo sistema automobila

Ispiranje servo sistema automobila je postupak zamene starog servo ulja novim. To se obavlja uvek kada proizvođač navede termine zamene, kada je ulje kontaminirano ili praljavo, nakon ozbiljnih mehaničkih problema na servo pumpi ili zupčaniku koji mogu prouzrokovati cirkulaciju metalnih strugotina kroz hidraulični sistem.

Tokom zamene koristite samo tip servo ulja koji preporučuje proizvođač vozila. Za ispiranje servo sistema može da se koristi poseban uređaj koji pod pritiskom ubacuje novo ulje istiskujući staro bez uvođenja vazduha. Vazduh uveden u hidraulični deo servo sistema može biti štetan za servo pumpu. Servo pumpu tokom rada podmazuje servo ulje, a ako pumpa radi na suvo može da zariba. Ako vazduh dospe u hidraulični deo primenite postupak za izvlačenje vazduha iz servo sistema.

Zamena servo ulja

Kada nemate uređaj za zamenu servo ulja, postupak zamene možete obaviti i ručno uz poštovanje procedure koji je ovde opisan. Uvek imajte na umu da je servo ulje lako zapaljivo i ako dospe na vruće delove motora i izduvnog sistema može doći do paljenja i požara.

Ispiranje servo sistema automobila. Zamena servo ulja. Na slici je postupak zamene servo ulja ručnom metodom

Iz rezervoara se ukljanja što više staro servo ulje. Dizalicom podignuti vozilo ili samo prednji deo da prednji točkovi ne dodiruju tlo. Sa rezervoara skinuti povratno crevo i umetnuti u odgovarajuću posudu. Zatvoriti priključak povratnog voda na rezervoaru. Doliti novo servo ulje u rezervoar do maksimuma.

Startovati motor i pomočnik treba da vrti upravljač na jednu i drugu stranu. Prati se nivo servo ulja u rezervoaru (uz stalno dolivanje novog) i ulje u posudi koje izlazi iz povratnog creva.

Kada servo ulje koje izlazi iz povratnog creva bude čisto i pustiti da radi motor dok nivo ulja u rezervoaru ne padne ispod priključka za povratno crevo. Nakon toga se gasi motor.

Povratno crevo se montira na rezervoar i dolije se novo servo ulje do maksimuma. Ponovo se startuje motor, vrti upravljač na jednu i drugu stranu kako bi se izvuko vazduh i popunio hidraulični deo uljem. Nakon toga se gasi motor, doliva ulje i spušta vozilo. Kada je vozilo spušteno još jednom se startuje motor i vrti upravljač kako bi se proverilo da li sistem ispravno radi pod opterećenjem, sa težinom vozila na gumama. Otpadno servo ulje odlažemo na ekološki odobren način i mesto.

Postupak za ispiranje servo sistema automobila tokom zamene ulja

Za ispiranje servo sistema automobila, sledite sledeće korake

Maska-korak-Ispiranje servo sistema automobila, zamena servo ulja ručnom metodom zamene

Priprema servo sistema i vozila za ispiranje

Iz rezervoara ukloniti što više servo ulje. Dizalicom podignuti prednje točkove od tla. Skinuti povratno crevo i ubaciti u provednu posudu. Zaštopati priključak povratnog creva na rezervoaru. Doliti novo servo ulje u rezervoar do maksimuma.

Maska-korak-Ispiranje servo sistema automobila, zamena servo ulja ručnom metodom zamene

Ispiranje (zamena) servo ulja

Pomočnik startuje motor i vrti upravljač na jednu i drugu stranu. Pratiti nivo u rezervoaru i dolivati ulje. Pratiti istakanje starog ulja. Kada počne da izlazi novo servo ulje sačekati da nivo u rezervoaru padne ispod priključka za povratno crevo i zaustaviti motor. Vratiti povratno crevo na rezervoar i doliti novo ulje do maksimuma. Još jednom uključiti motor i nekoliko puta vrteti upravljač. Po potrebi dopuniti rezervoar uljem do maksimuma.

Maska-korak-Ispiranje servo sistema automobila, zamena servo ulja ručnom metodom zamene

Provera servo sistema

Spustiti vozilo. Upaliti motor i vrteti upravljač da se proveri efikasnost servo sistema pod opterećenjem.

Takodje pogledajte

Pneumatska račna za odvijanje matica i šrafova pogonjen komprimovanim vazduhom. U donjem delu slike na crnoj traci krupnim belim slovima piše Pneumatska račna
Vakuum test motora u postupku provere stanja motora. Na slici je manometar, a u donjem delu slike na crnoj traci krupnim belim slovima piše Vakuum test motora. Slika je link ka stranici
Ispitivanje releja na automobilu. Naslovna slika kao link ka stranici Ispitivanje releja

Preporuka za video

Slika predstavlja link do video klipa koji prikazuje postupak Ručnog ispuštanja vazduha iz kočnica. Na slici serviser u zaštitnim plavim rukavicama desnom rukom ključem odvija ventil za ispuštanje kočionog ulja na zadnjem desnom točku podignutog vozila. Felna sa gumom tog točka je skinuta i vidi se unutrašnji deo doboš kočnice i opruga vešanja točka. Na ventilu kočione tečnosti je postavljena providna cevčica koja vodi kočionu tečnost do providne tegle sa žutim poklopcem. U pozadini se vidi deo servisne radionice. U gornjem levom uglu je logo AE autoedu youtube kanala a u nastavku preko slike belim slovima piše Ručno ispuštanje vazduha iz k.... U donjem delu slike na sivoj providnoj traci velikim belim slovima piše Ručno ispuštanje vazduha. U centralnom delu je crni pravougaonik sa belim trouglom kao znak video plejera.
Slika predstavlja prikaz provere ravnosti glave motora. U središnjem delu slike se vidi kosi prikaz zaokrenute glave motora na radnom stolu. Preko zaptivne površine je postavljen specijalni metalni sivi lenjir dok serviser levom rukom u zaštinoj plavoj rukavici drži merni listič postavljen na površini glave i uperen prema lenjiru. U levom gornjem uglu je plavi logo youtube kanala AE - AutoEdu. U nastavku preko slike belim slovima piše Provera ravnosti zaptivne površ... U donjem delu slike na providnoj sivoj traci krupnim belim slovima piše Provera ravnosti glave motora. U središnjem delu slike je oznaka za youtube plejer na crnoj pravougaonoj površini je beli trougao.
Slika je pano za video multimedijalnu lekciju sistema paljenja. U levom delu ukoso na crnoj podloci je prikazan razvodnik paljenja. U većem desnom delu slike na plavoj pozadini je opis lekcije sa belim slovima i jednom žutom horizontalnom linijom. U gornjem delu piše paljenje OTO motora. U središnjem delu je naslov lekcije i piše krupnim slovima Klasičan baterijski sistem paljenja. Ispod naslova i žute linije sitnim slovima piše druga lekcija. U donjem delu je logo youtube kanala AE - AutoEdu. Preko panoa u gornjem desnom uglu je logo youtube kanala AE - AutoEdu i u nastavku belim slovima piše Paljenje benzinskih... U središnjem delu je znak video plejera. Unutar crnog kvadrata je beli trougao.