Naslovna slika

Izvlačenje vazduha iz servo sistema

Kada vazduh uđe u hidraulični deo potrebno je da se obavi izvlačenje vazduha iz servo sistema. Vazduh prodre u hidraulični deo kada je nivo servo ulja ispod minimuma ili kada se skida neki deo servo sistema zbog popravke ili zamene. Nedostatak ulja i prisustvo vazduha otežava rad servo sistema a time i rukovanje upravljačem vozila, a može da dovede do težih havarija na elementima servo sistema.

Izvlačenje vazduha iz servo sistema za upravljanje automobila. Slika je iz dva dela, na levoj je prikaz provere nivoa i stanja servo ulja na mernoj šipci poklopca rezervoara, a na drugoj puno okretanjem upravljača na jednu i drugu stranu u postupku izbacivanja vazduha iz hidrauličnog servo sistema.
Izvlačenje vazduha iz servo sistema za upravljanje.

Kako se izvlači vazduh iz servo sistema upravljanja

Za izvlačenje vazduha prvo se dolije novo servo ulje u rezervoar do maksimalnog nivoa. Nije preporučljivo da je nivo iznad maksimuma. Zatim dizalicom podignemo vozilo ili njegov prednji kraj tako da su prednji točkovi iznad tla. Bez startovanja motora nekoliko puta vrtimo upravljač u jednu i drugu stranu. To radimo sve dok prestane da izlazi vazduh iz sistema u rezervoar servo ulja.

Zatim startujemo motor i nivo servo ulja u rezervoaru naglo padne jer servo pumpa potisne ulje u sistem. Dolijemo novo servo ulje do maksimuma. Dok motor radi ponovo vrtimo upravljač u jednu i drugu stranu kako bi servo ulje dospelo u svaki deo hidrauličnog sistema potiskujući vazduh napolje.

Ako je ostalo još vazduha u sistem, tokom vožnje preostali deo vazduha treba sam da napusti servo sistem. Nakon nekoliko dana vožnje potrebno je proveriti nivo servo ulja u rezervoaru i po potrebi doliti do maksimuma.

Postupak za izvlačenje vazduha iz servo sistema

Za izvlačenje vazduha iz servo sistema, sledite sledeće korake:

Maska-korak-Izvlačenje vazduha iz servo sistema upravljanja automobila

Priprema vozila i hidraulični servo sistem

Proveriti nivo servo ulja u rezervoaru i doliti novo do maksimuma. Dizalicom podignuti vozilo ili prednje točkove sa tla.

Maska-korak-Izvlačenje vazduha iz servo sistema upravljanja automobila

Izvlačenje vazduha iz servo sistema bez rada motora

Bez upaljenog motora, pomočnik vrti upravljač levo, desno. Dok se upravljač vrti posmatrati ulje u rezervoaru. Upravljač se vrti sve dok iz sistema izlazi vazduh preko ulja u rezervoaru. Kada više nema pojave mehurića u rezervoaru prekinuti ovaj postupak.

Maska-korak-Izvlačenje vazduha iz servo sistema upravljanja automobila

Izvlačenje vazduha iz servo sistema dok motor radi

Ponovo proveriti nivo ulja. Startovati motor. Ako nivo ulja padne, doliti novo servo ulje do maksimuma. Dok pomočnik ponovo vrti upravljač, posmatrati ulje u rezervoaru. Ako ulje više ne opada i nema mehurića prekinuti ovaj postupak. Spuštamo vozilo. Nakon nekoliko dana vožnje ponovo proveriti nivo servo ulja i po potrebi doliti do maksimuma.

Takodje pogledajte

Serviser u zaštitnim plavim rukavicama drži ručni odvijač sa nastavkom prislonjen na jedan od zavrtnja glave motora. Glava motora je bez poklopca i vide se ventili sa oprugama. U pozadini se vidi deo radionice sa kolicima za alat i pokretnim stolom na kome je odložen skinuti poklopac glave motora. pod radionice je braon, a zidovi su plavi.
Slika predstavlja naslovnu sliku i link za lekciju, odnosno stranicu na sajtu pod nazivom - Pregled stanja akumulatora. Na beloj podlozi prikazan je grafički prikaz akumulatora na kome se vidi unutrašnjost sa plavim elektrolitom napunjen do pola. Na akumulatoru je sivi gornji poklopac na kome se nalaze čepovi ćelija, polovi, i popračni plavi držač. Na jednom polu je postavljen crvena klema sa delom kabla, a iznad drugog stoji crna klema sa sivim kablom. Crnim linijama su prikazani delovi akumulatori na kojima treba da se obavi vizelni pregled akumulatora (polovi, kleme, čepovi, držač, nivo elektrolita, i kućište). U donjem delu slike na crnoj traci krupnim belim slovima piše Pregled stanja akumulatora.
Povezani priključci stanice za autoklime na niskopritisni plavi i visokopritisni crveni priključak klime na vozilu.

Preporuka za video

Provera ravnosti kočionog diska prednjeg desnog točka podignutog vozila na dizalici pomoću komparatera.
Test senzora temperature motora - naslovna slika video procedure. U gornjem delu slike ukoso levo je prikaz električne šeme sistema ubrizgavanja vozila, a desno na beloj pozadini grafički signal sa lambda sonde snimljen na osciloskopu tokom rada senzora. U gonjem levom uglu je logo youtube kanala AE - AutoEdu. U nastavku preko slike belim slovima piše kako ispitati senzor temperature. U donjem delu slike preko providne sive trake krupnim belim slovima piše Test senzora temperature. U sredini slike je simbol video plejera na crnoj kvadratnoj površini je beli trougao.
Slika predstavlja naslovnu stranu za youtube video Ultrazvučna kada. Na slici je kadica ultrazvučne kade gde su uronjene do pola četiri benzinske brizgaljke. na brizgaljke su povezani spoljašnji konektori sa belim kablovima. U gornjem levom uglu je logo youtube kanala AE AutoEdu. U nastavku preko slike belim slovima piše Pravilna upotreba ultrazvučne... U donjem delu slike preko providne sive trake krupnim belim slovima piše Ultrazvučna kada. U srednjem delu slike je crno pravougaono polje sa belim trouglam kao znak za video plejer.