Naslovna slika

Test napunjenosti merenjem napona akumulatora

Test napunjenosti merenjem napona akumulatora je brz i relativno tačan pokazatelj stanja napunjenosti u otvorenom krugu. Za merenje napona koristi se digitalni multimetar. Primenjuje se kod zatvorenih akumulatora bez održavanja i bez ugrađenog hidrometra, kao zamena za ispitivanje gustine elektrolota.

Test napunjenosti merenjem napona akumulatora u otvorenom kolu. Voltmetrom se meri napon akumulatora postavljanjem mernih pipeta na polove akumulatora.

Test napunjenosti merenjem napona akumulatora

Kako obaviti test napunjenosti akumulatora

U zavisnosti od stepena napunjenosti menja se napon akumulatora. Temperatura akumulatora treba da je između 15°C i 38°C. Pre merenja akumulator treba da se stabilizuje najmanje 10 minuta, bez opterećenja. Na vozilima sa velikim pražnjenjem (upravljačke jedinice, časovnici i dodaci koji uvek troše malu količinu struje) možda će biti potrebno da se odspoji minus klema sa akumulatora. Ako je nedavno napunjen, uklonite površinsko naelektrisanje uključivanjem farova tri do pet minuta.

Kada se napon stabilizuje, digitalnim voltmetrom izmeri se napon akumulatora. Potpuno napunjen akumulator treba da ima napon od 12,6 V ili više. Izmereni napon od 12,4 V označava napunjenost od oko 75%, a 12,0 V ukazuje da je akumulator prazan.

Ako test pokazuje da je napunjenost ispod 75%, napunite akumulator i obavite test kapaciteta da biste utvrdili stanje akumulatora.

Grafik napunnjenost akumulatora merenjem napona. Grafički je data zavisnost napona akumulatora u zavisnosti od specifične gustine elektrolita u akumulatoru i Stepena napunjenosti akumulatora.

Odnos nominalnog napona i specifične gustine / napunjenosti akumulatora

Test napunjenosti merenjem napona akumulatora – postupak

Da biste obavili test napunjenosti merenjem napona akumulatora, pratite sledeće korake:

Priprema za merenje napona akumulatora u otvorenom kolu paljenjem pradnjih farova automobila kao korak u postupku Test napunjenosti merenjem napona akumulatora.

Priprema za merenje napona akumulatora

Proveriti temperaturu akumulatora. Ako je nedavno napunjen, ukloniti površinsko naelektrisanje uključivanjem farova tri do pet minuta. Skinuti minus klemu i pustiti 10 min da se stabilizuje napon akumulatora.

Merenje napona akumulatora u otvorenom kolu kao korak u postupku Test napunjenosti merenjem napona akumulatora.

Merenje napona akumulatora

Digitalnim multimetrom izmeriti napon akumulatora između njegovih polova.

Grafik napunjenost u odnosu na izmereni napon akumulatora. Test napunjenosti merenjem napona akumulatora preko grafika se određuje stepen napunjenosti.

Analiza testa napunjenosti akumulatora

Na osnovu izmerenog napona, sa grafika proceniti stepen napunjenosti akumulatora. Ako je napunjenost ispod 75%, napuniti akumulator, ukloniti površinsko naelektrisanje i ponovo obaviti test napunjenosti.

Takodje pogledajte

Slika predstavlja link ka stranici Ključ za filter ulja. Na beloj pozadini prikazan je ključ za filter ulja koji ima crno-crveni držač. na kraju držača je metalni sivi nosač trake za obuhvatanje kućišta ulja motora. U donjem delu slike na crnoj traci krupnim belim slovima piše Ključ za filter ulja.
Slika predstavlja link ka stranici sajta Pregled glave motora. Na slici serviser u plavim zaštitnim rukavicama desnom drži ravan mašinski metar preko zaptivne površine glave motora, a levom rukom postavlja kalibrisani listić prema dodirnoj površini lenjira i površine glave motora. U donjem delu slike na crnoj traci krupnim belim slovima piše Pregled glave motora.
Provera zupčaste letve upravljačkog sistema vozila. Slika je link ka stranici Provera zupčaste letve, a u donjem delu slike na crnoj traci krupnim belim slovima piše Provera zupčaste letve

Preporuka za video

Slika predstavlja naslovnu sliku youtube video Provera kočione tečnosti. Na slici serviser meri nivo vlage u kočionoj tečnosti pomoću testera vlage. Serviser na rukama ima plave zaštitne rukavice. U desnoj ruci drži tester plave boje na čijoj površini su oznake nivoa vlage i led lapice. Desnom rukom drži crnu sondu koja je povezana crnim kablom na tester. Sonda je uronjena u rezervoar kočione tečnosti preko otvorenog poklopca. Rezervoar je bele boje i nalazi se u delu motornog prostora ispod haube. U gornjem levom uglu je logo youtube kanala AE AutoEdu. U nastavku preko slike belim slovima piše kako proveriti kočionu tečnost? U donjem delu slike na providnoj sivoj traci krupnim belim slovima piše Provera kočione tečnosti. U sredini slike je znak za video plejer kao crna pravougaona površina sa belim trouglom.
Slika predstavlja naslovnu sliku za youtube video - Test senzora stanja. Na slici serviser u zaštitnim plavim rukavicama sa leve strane u levoj ruci drži skinut konektor sa senzora stanja papučice kočnice a u desnoj pipete multimetra. Crnu pipetu je utaknuo u konektor senzora, a crvena slobodno stoji. Na levoj strani slike je zeleni digitalni multimetar gde na displeju piše 0162 megaoma kao vrednost otvorenog kola jer pipete još nisu povezane na senzor. U pozadini se vide papučice kočnice i kvačila. U gornjem levom uglu slike je logo youtube kanala AE - AutoEdu. U nastavku preko slike belim slovima piše Kako proveriti ispravnost preki... U donjem delu slike preko providne sive trake velikim belim slovima piše Test senzora stanja. U sredini slike je četvrtasta crna površina sa belim trouglom kao znak za youtube plejer.
Slika je pano za video multimedijalnu lekciju sistema paljenja. U levom delu ukoso na crnoj podloci je prikazan razvodnik paljenja. U većem desnom delu slike na plavoj pozadini je opis lekcije sa belim slovima i jednom žutom horizontalnom linijom. U gornjem delu piše paljenje OTO motora. U središnjem delu je naslov lekcije i piše krupnim slovima Klasičan baterijski sistem paljenja. Ispod naslova i žute linije sitnim slovima piše druga lekcija. U donjem delu je logo youtube kanala AE - AutoEdu. Preko panoa u gornjem desnom uglu je logo youtube kanala AE - AutoEdu i u nastavku belim slovima piše Paljenje benzinskih... U središnjem delu je znak video plejera. Unutar crnog kvadrata je beli trougao.