Naslovna slika

Pregled stanja akumulatora

Pregled stanja akumulatora se obavlja jer je akumulator glavni izvor električne energije na vozilu u stanju mirovanja i pri startovanju. Za ispravan i pouzdan rad važno da se redovno održava. Akumulator treba pregledati tokom svake zamene ulja, a naročito na jesen pre dolaska hladnijeg perioda kada se dodatno opterećuje.

Šta se sve pregleda na akumulatoru

Prvo se proverava starost akumulatora očitavanjem datuma proizvodnje i aktivacije sa nalepnice.

Zatim se obavlja pregled stanja kućišta. Oštećenja na kućištu dovodi do curenja elektrolita i takav akumulator treba da se zameni.

Pregled stanja ispravnosti akumulatora. Grafički prikaz olovnog akumulatora sa mestima provere mogućih neispravnosti

Pregled stanja akumulatora

Labave kleme i oštećeni polovi na akumulatoru stvaraju prelazni otpor i gubitke u prenosu električne energije. Uverite se da je spoljašnjost kućišta suva i bez prljavštine. Prljavština na vrhu kućišta može zapravo uzrokovati prerano samopražnjenje akumulatora, jer struja „curi“ kroz prljavštinu. Ova smeša postaje provodljiva i tokom vremena isprazni bateriju. Obaviti test na curenje. Ako su akumulator ili bilo koji od pridruženih delova prljavi ili korodirani, treba ih ukloniti i očistiti.

Gde je to moguće proveriti nivo elektrolita u ćelijama akumulatora. Po potrebi dopuniti destilovanom vodom. Nakon dolivanja, pre dalje provere potrebno je obaviti punjenje akumulatora.

Pre sprovođenja bilo kog ispitivanja, proverite da li je akumulator potpuno napunjen. Nakon punjenja, prvo uklonite površinsko naelektrisanje tako što uključite farove sa isključenim motorom. Držite svetla najmanje 3 minute. Netačni testovi mogu dovesti do problema i skupih i nepotrebnih popravki.

U zavisnosti od dizajna akumulatora, nivo napunjenosti i kapacitet može se odrediti na više načina: testovi specifične gustine, vizuelni pregled kod akumulatora sa ugrađenim hidrometrom, ispitivanje napona u otvorenom krugu i ispitivanje kapaciteta.

Pregled stanja akumulatora – postupak

Da biste obavili pregled stanja akumulatora, pratite sledeće korake:

Provera starosti i spoljašnjosti akumulatora u postupku Pregled stanja akumulatora

Provera starosti i spoljašnjosti akumulatora

Proveriti starost očitavanjem datuma na nalepnici. Pregledati da li na kućištu ima pukotina, oštećenja, prljavštine i masnoće. Proveriti da li nedostaju poklopci, držači i toplotni štitovi.

Provera polova klema i kablova akumulatora u postupku Pregled stanja akumulatora

Provera polova, klema i kablova akumulatora

Pregledati da li su labavi stubići na akumulatoru i da li su oksidirali. Proveriti da nisu labave, korodirale ili oštećene kleme. Pregledati sve kablove na oštećenja izolacije kablova.

Provera nivoa elektrolita akumulatora u postupku Pregled stanja akumulatora

Provera nivoa elektrolita akumulatora

Ako je to moguće, proveriti nivo elektrolita u svim ćelijama i po potrebi ih doliti. Ako se doliva destilovana voda, napuniti akumulator pre bilo kakvog daljeg ispitivanja.

Takodje pogledajte

Tester instalacija vozila sa funkcijama ispitivanja i merenja. Na slici je prikazan tester instalacija i primeri ispisa na ekranu testera. U donjem delu slike na crnoj traci krupnim belim slovima piše Tester instalacija.
Dijagnostika upravljačkog sistema na osnovu buke okretanjem upravljača kao link ka stranici. U donjem delu slike na crnoj traci velikim belim slovima ppiše Dijagnostika upravljačkog sistema na osnovu buke
Ispitivanje ispravnosti rotora alternatora na radnom stolu. Na slici je prikaz rotora alternatora, a u donjem delu slike na crnoj traci krupnim belim slovima ppiše Ispitivanje rotora alternatora

Preporuka za video

Provera ravnosti kočionog diska prednjeg desnog točka podignutog vozila na dizalici pomoću komparatera.
yotube link za video Čišćenje i rastavljanje glave motora. na slici je prikazan deo aluminijumske glave motora sa postavljenim ventilima na kojima se nalaze opruge. Na jednom ventilu je postavljen alat za skidanje ventila. U gornjem desnom uglu je logo youtube kanala AE - AutoEdu i u nastavku piše Čišćenje glave motora i uklanja... U donjem delu slike je providna tamno siva traka na kojoj je krupan beli tekst Čišćenje i rastavljanje glave motora.
Slika je prikaz za video postupak urezivanje navoja. na slici tehničar u sivim zaštitnim rukavicama drži postolje ureznice i urezuje urezivačem navoj na metalni L profil koji je učvršćen u plavu stegu. U desnom delu se vidi deo kompresora vazduha crvene boje. U kornjem levom uglu je plavi logo AE u beloj pozadini a u nastavku piše Urezivanje navoja. U središnjem delu slike je logo youtube plejera crne boje sa belim trouglom. U donjem delu slike je tamno siva providna traka na kome je krupan tekst bele boje Urezivanje navoja.