Naslovna slika

Zamena šolje amortizera

Pojava škripanja i lupnjave kada se okreće volan ukazuje na mogućnost neispravnosti šolje amortizera i potrebno je da se obavi zamena šolje. Vremenom guma šolje oslabi ili zbog jakih udara popusti. Pri uvijanju amortizera oštećena šolja se pomera što rezultuje pojavu buke jer nije dobro pričvršćena.

Okretanjem volana preko upravljačlog sistema pomeraju se točkovi. Pošto su amortizeri povezani sa točkovima i oni trpe određeno naprezanje zbog uvijanja. Drugi kraj amortizera je preko gumenog držača (šolje) spojen na karoseriju vozila. Uvijanje amortizera zbog pomeranja točka se prenosi na šolju. Zadatak šolje amortizera je da spreči prenos uvijanja sa amortizera na karoseriju.

Zamena šolje amortizera sistema prednjeg vešanja na automobilu. Izdvojeni prikaz prednjeg vešanja sa označenim šoljama amortizera

Provera ispravnosti i zamena šolje amortizera

Lako možemo da ustanovimo ispravnost šolje (nosača) amortizera. Startujemo motor i asistent u mestu okreće volan u jednu i drugu stranu. Postavimo ruku na vrh nosača amortizera tokom testiranja. Ako se javi bilo kakav šum ili okretanje to je znak da je šolja stradala.

Za zamenu šolje amortizera potrebno je skinuti amortizer i oprugu sa vozila. Na vozilima je najčešće amortizer u sklopu sa oprugom i povezani su na sistem vešanja preko dve, odnosno tri tačke (rukavac točka, karoserija vozila i/ili stabilizator). Nakon oslobađanja skidamo amortizer i oprugu sa vozila.

Na radnom stolu stegom učvrstimo amortizer. Pre skidanja šolje obavezno osiguramo opruge specijalnim alatom za blokadu. Potrebna je biti maksimalno oprezan pri oslobađanju opruge da ne dođe do nezgode. Kada se opruga blokira oprezno odvijamo zavrtanj na vrhu amortizera koji drži šolju i oprugu. Nakon zamene šolje vratimo zavrtanj do kraja i lagano oslobodimo oprugu uz pojačane mere opreza.

Amortizer sa oprugom montiramo na vozilo obrnutim redosledom.

Zamena šolje amortizera može da se obavi ako pratite sledeće korake:

Skidanje amortizera sa vozila kao korak postupka zamena šolje amortizera.

Skidanje amortizera i opruge sa vozila

Podignuti dizalicom vozilo na odgovarajuću visinu. Skinuti točak. Odvojiti kočiona creva i kablove od nosača amortizera. Odvojiti stabilizator od amortizera. Odvojiti amortizer od rukavca točka. Odvojiti gornji deo amortizera od karoserije vozila. Skinuti amortizer i opruge sa vozila.

Zamena šolje amortizera vozila na radnom stolu

Uklanjanje šolje amortizera

Na radnom stolu učvrstiti stegom amortizer sa oprugom. Blokirati oprugu specijalnim alatom za blokadu. Odvijanjem opruge osloboditi i skinuti staru šolju. Postaviti novu šolju na nosač amortizera i učvrstiti zavrtnjem. Oprezno osloboditi opruge.

Montaža amortizera sa oprugom na šasiju vozila kao korak u postupku Zamena šolje amortizera

Montaža amortizera i opruge na vozilo

Postaviti amortizer sa oprugom na nosač amortizera karoserije vozila. Zavrtnjem učvrstiti nosač amortizera na karoseriju vozila. Postaviti i učvrstiti zavrtnjevima rukavac točka i stabilizator na amortizer. Učvrstiti skinuta creva i kablove na nosač amortizera. Vratiti točak i spustiti vozilo sa dizalice.

Takodje pogledajte

Slika predstavlja link ka stranici sajta Provera kočionog diska. Serviser levom rukom u zaštitnoj plavoj rukavici drži klizni sivi merač za merenje debljine diska. Vrh merača preko potkovičastog završetka postavljen je sa zadnje strane kočionog diska desnog prednjeg točka podignutog vozila na dizalici i skinutog točka, a palcem pritiska crveni klip da se ostvari kontakt na spoljašnju površinu diska. Na klipu se nalazi milimetarska skala za debljinu sa koje serviser očitava debljinu kočionog diska. U donjem delu slike na crnoj traci velikim belim slovima piše Provera kočionog diska.
Na slici je manometar okruglog kućišta, bele podloge na kome je kazaljka i kružno merna skala za prikaz izmerenog pritiska. Manometar je crevom povezan na jedan od otvora za svećicu koja je skinuta. Vidi se deo motora vozila koji se testira. U donjem delu slike je tekst bele boje na tamnoj podlozi gde piše Merenje kompresije motora tokom rada.
Povezani priključci stanice za autoklime na niskopritisni plavi i visokopritisni crveni priključak klime na vozilu.

Preporuka za video

Slika predstavlja naslovnu sliku ka yotube video prikazu - test MAP senzora. na slici je prikaz priključenja mernih pipeta osciloskopa na priključcima MAP senzora. U gornjem delu slike ukoso levo je prikaz električne šeme sistema ubrizgavanja vozila, a desno na beloj pozadini grafički signal sa lambda sonde snimljen na osciloskopu tokom rada senzora. U gonjem levom uglu je logo youtube kanala AE - AutoEdu. U nastavku preko slike belim slovima piše kako testirati MAP senzor. U donjem delu slike preko providne sive trake krupnim belim slovima piše Test MAP senzora. U sredini slike je simbol video plejera na crnoj kvadratnoj površini je beli trougao.
Slika predstavlja prikaz provere ravnosti glave motora. U središnjem delu slike se vidi kosi prikaz zaokrenute glave motora na radnom stolu. Preko zaptivne površine je postavljen specijalni metalni sivi lenjir dok serviser levom rukom u zaštinoj plavoj rukavici drži merni listič postavljen na površini glave i uperen prema lenjiru. U levom gornjem uglu je plavi logo youtube kanala AE - AutoEdu. U nastavku preko slike belim slovima piše Provera ravnosti zaptivne površ... U donjem delu slike na providnoj sivoj traci krupnim belim slovima piše Provera ravnosti glave motora. U središnjem delu slike je oznaka za youtube plejer na crnoj pravougaonoj površini je beli trougao.
Slika predstavlja naslovnu sliku za video Provera ulja motora. Na slici serviser desnom rukom u zaštitnoj plavoj rukavici hvata žtu ručicu šipke merača nivoa ulja motora. Oko merača vidi se jedan deo motora u motornom prostoru ispod haube vozila. U gornjem levom uglu je logo video youtube kanala AE - AutoEdu. U nastavku preko slike belim slovima piše kako proveriti nivo i kvalitet ulj.... U donjem delu slike na providnoj sivoj traci krupnim belim slovima piše Provera ulja motora. U sredini slike je oznaka youtube plejera, na crnom pravougaonoj površini nalazi se beli trougao.